Vozili smo BMW M2, M3, M4, X5 M, X6 M... (FOTO)

Autor:

I to sve u američkoj školi EKSTREMNE vožnje

Vozili smo BMW M2, M3, M4, X5 M, X6 M... (FOTO) Foto: MONDO/Marko Tanasković BMW M3

Dvadeset godina nakon polaganja vožnje u Srbiji, došlo je vreme da se nauči nešto novo. Lokacija: kalifornijska pustinja!

Continental Tire Performance Tour 2019 zvanično je mogao da počne!

Nakon poludnevnog leta do Los Anđelesa, kratkog upoznavanja sa Santa Monikom i lokalnim saobraćajem, i kratkim snom, dva crna "kadilak ekselejda", i to u produženoj verziji, su krenula put Termala, mestu u južnoj Kaliforniji.

Masivni crni SUV modeli su delovali kao da je neka tajna misija u pitanju. Taj utisak je dodatno bio pojačan kada smo skrenuli sa glavnog puta i uputili se na naš cilj, koji se nalazi u sred pustinje. Imao sam osećaj da slučajnim prolaznicima sve ovo liči na dolazak agenata na neku tajnu lokaciju, poput čuvene "oblast 51".

No, da se vratimo u realnost. Kao prvo, ovde su čak i preveliki "kadilaci" najnormalnija pojava, a s druge strane, ovde nije reč o pustinji a-la Sahara, već u zemljištu okruženom goli planinama, na kome preovladavaju čuveni kotrljaći korovi.

BMW, M3, Continental Foto: MONDO/Marko Tanasković

U takvom okruženju se nalazi BMW Performance Center, poligon za vožnju koji se sastoji od nekoliko međusobno povezanih trkačkih staza sa FIA sertifikatom. Posetiocima je na uvek raspolaganju preko sto različitih modela BMW-a. I to ne bilo kakvih, već modela iz serija M i M Performance.

Naš cilj je bio da naučimo nešto novo o (sportskoj) vožnji i to na trkačnim gumama – Continental ExtremeContact Sport. Reč je o američkoj verziji gume Continental SportContact 6.

Dakle, celodnevna zabava je mogla da počne.

Pre izlaska na stazu dobili smo odličan brif o sportskoj vožnji koja se značajno razlikuje od obične, jer se zasniva na predviđanjima odnosno gledanju krivina koje slede.

Uz to, poseban akcenat je dat na položaj za volanom. Vozač u trkačkoj mašini ne treba da sedi zavaljen, već da budebliževolanu sa rukama i nogama savijenim u kolenima, odnosno laktovima. Na taj način može se daleko brže i preciznije reagovati. Instruktor nam je savetovao da ovakav položaj praktikujemo i u svakodnevnoj vožnji.

Druge male tajne sportske vožnje ćemo otkriti kasnije, a sad je bilo vreme da pojavimo na stazi.

Sve je počelo laganom vežbom – naglim kočenjem pred krivinom pri brzinama koje su postepeno rasle od 50 do 80 km/h.

Osim efikasnosti kočnica i gume, ovde mogli da se uverimo i u odlična ubrzanja modela M340i sa preko 380 konjskih snaga.

Sledeća vežba je bila najzahtevnija – vožnja po ledu! Naravno, nije u pitanju prava zeleđena površina (ipak smo u pustinji), već kombinacija uglačanog betona i tankog sloja vode.

Koliko je ova kombinacija bila identična ledu najbolje se videlo prilikom kočenja, kada se i pri brzini od samo 10 km/h aktivira ABS.

BMW M3 Foto: MONDO/Marko Tanasković BMW M3

Za ovu vežbu bili su izabrani punokrvni BMW-i M3. Moćne mašine (425 KS), s pogonom na zadnjim točkovima, pokazale su se veoma zanimljivo na zahtevnoj podlozi kružnoj podlozi, koja je simulirala vožnju u krivini. Dovoljno je bilo samo jače pritisnuti gas i zadnji deo automobila bi krenuo van planirane putanje.

U tom slučaju potrebno je izvesti manevar pod imenom CPR. Ovde se ova skraćenica ne odnosi na oživljavanje veštačkim disanjem, ali ima veze sa izvlačenjem iz opasne situacije.

U ovom slučaju CPR označava Correct, Pause, Recover. (korekcija, pauza, izvlačenje). Dakle, ako u krivini na ledu izgubite kontrolu nad vozilom, potrebno je istog trenutka u potpunosti dići nogu s gasa, izvršiti korekciju (volan brzo smotati u suprotnom smeru), napraviti pauzu (sačekati da se zadnji deo vrati u željeni smer) i onda se izvući, odnosno blago dati gas.

Dakle, zaboravite na kočnicu

Sad je došlo vreme da izađemo na stazu i obrnemo nekoliko krugova. I pored toga što se nismo međusobno trkali, nagla kočenja i moćna ubrzanja su svakako podigla adrenalin na sasvim dobar nivo.

Najzanimljiviji deo celodnevnog druženja sa moćnim BMW-ima je usledio. U pitanju je bila proba sledećih modela: M2, M4, M550i, kao i dva moćna SUV-a – X5 M i X6 M!

Iako smo obrnuli samo po dva-tri kratka kruga. I ona su bila dovoljna da se stekne utisak o moći svih ovih modela.

Najjači utisak su mi ostavili - M550i ("lajt" verzija M5) sa V8 tvin-turbo snage 456 KS i najmanji M – M2 sa trolitarskim šestocilindrašem od 365 KS. Limuzina iz serije 5 me prosto oduvala na startu, dok je mali M2 apsolutno najzabavniji za vožnju (na stranu njegov ružan zadnji deo).  

Takmičarski deo je ostavljen za kraj ovog nesvakidašnjeg dana.

Za najbolje vreme (uz obavezno kočenje između četiri čunja na kraju) po krugu smo se borili u "em trojkama", dok je model iz M Performance serije izabran sa "rat race".

U pitanju je trka u krug u kojoj dva takmičara kreću istom smeru ali sa suprotne strane kruga. Kako bi sve bilo dodatno zanimljivo, za podlogu je izabrana ona ledena, doduše malo prosušena što je olakšalo snalaženje na stazi.

Rezultat oba takmičenja bio je u drugom planu, već zabava koju su nam pružili BMW-ovi sportski modeli sa vrhunskim Continental gumama, ali i instruktori u ovom centru.

I kao da nam ovih 3.500 konja, koliko smo tog dana probali, nije bilo dovoljno, već smo na kraju dobili i bonus vožnju od strane samih instruktora.

Sve vijesti