Nova kampanja vakcinacije djece u Crnoj Gori

Autor:

Veliki broj djece rođene 2016. godine u Crnoj Gori i dalje nije primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeole i zaušaka.

1
A- A A+
špric, vakcina, vakcinisanje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

  Dom zdravlja i Ministarstvo zdravlja pokrenuli su ponovo kampanju sa ciljem povećanja obuhvata djece imunizacijom, koja će trajati od 15. decembra do 15. januara, a koja je namijenjena promjeni stavova roditelja, piše Dan.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, MMR vakcinom je zaštićeno samo 75 odsto djece rođene 2016. godine. Znatno veći broj mališana rođenih 2015. primio je vakcinu (84 odsto).

Epidemiolog i pomoćnik direktor Senad Begić rekao je Danu da je stiglo 8.000 doza MMR vakcina, dok je 15.000 doza količina na godišnjem nivou, što je dovoljno za zaštitu djece.

 On je rekao da je ovu vakcinu primilo 100 miliona djece širom svijeta, tako da su sve tvrdnje protivnika vakcinacije neopravdane. 

Dan podsjeća da je direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić kazao ranijeda je od 1. septembra 2017. godine, od kada je počela kampanja za povećanje obuhvata imunizacijom, do sada MMR vakcinu primilo preko 6.000 mališana i da su roditelji uvidjeli značaj te zaštite za svoje najmilije i odazvali se pozivu u velikom broju.

Podaci za glavni grad iz Doma zdravlja Podgorica pokazuju da od početka kampanje MMR vakcinacije, od 1. septembra 2017. do 20. jula 2018, broj djece koja su primila MMR iznosi 6.000.

Tagovi:
Sve vijesti