Zašto koncesija kad su ekstremno uspješni?

Autor:

Koncesiona politika u Crnoj Gori je poražavajuća, krojena po mjeri privatnih interesa, zbog čega ne bi trebalo dati crnogorske aerodrome pod koncesiju, ocijenjeno je na panelu MANS-a.

0
A- A A+
Aerodrom Podgorica Foto: MONDO/Nikoleta VukčevićKoordinatorka za javne finansije u nevladinoj orgnaizaciji MANS, Ines Mrdović, kazala je da je Crna Gora u ranijim godinama imala mračnu privatizaciju, a da je danas korupcija izražena iza koncesionih aranžmana i javno privatnih partnerstava.

“Ukupna koncesiona politika u Crnoj Gori veoma je poražavajuća, pri čemu na godišnjem nivou iznosi od 15 do 18 miliona eura. To je frapantan podatak”, rekla je Mrdović na panelu na temu Uticaj korupcije na ekonomski razvoj.

Vazduhoplovni analitičar, Alen Šćuric, ocijenio je da je notorni nonsens uopšte razmišljati o davanju crnogorskih vazduhoplovnih luka pod koncesiju.

“Koncesionar je ogromna opasnost i njega nije briga za vazduhoplovni razvoj države”, ocijenio je Šćuric i dodao, da koncesionara neće interesovati ni Montenegro Airlines, kojeg će odvesti u bankrot.

“Ako Vlada mora ići u koncesiju, onda barem mora angažovati stručnjake koji će joj pomoći da što više izvuče ili da se zaštiti od negativnih efekta koncesije”, rekao je Šćuric.

On je ocijenio da je elementarno za Crnu Goru da ima razvoj vazduhoplovstva i da su potrebne investicije u toj oblasti.

“Da li želimo da strateški važan segment damo u nekome, ako imamo primjere 99 odsto loših koncesija u Evropi”, pitao je Šćuric.

Prema njegovim riječima, Aerodromi Crne Gore su glavni motor razvoja.

“Zašto davati kompaniju koja je uspješna? Aerodromi Crne Gore su ekstremno uspješni i imaju budućnost”, poručio je Šćuric.

On je kazao da je promet Aerodroma Crne Gore 34 miliona eura godišnje, što je 70 odsto više naspram 2012.

“U posljednjih 15 godina državi je uplaćeno 61,9 miliona eura. Kad bi promet iznosio toliko, u narednih 30 godina bi donijeli Crnoj Gori tri puta više nego koncesija”, naveo je Šćuric i dodao da se aerodromi mogu sami razvijati i ima dovoljno novca za terminale.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević
Sve vijesti