Preko računa Atlas banke oprali oko pola milijarde?

Autor:

Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je krivične prijave protiv 174 fizičkih i pravnih lica zbog pranja novca u iznosu oko pola milijarde eura, saopšteno je iz Uprave policije.

0
A- A A+

novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra pare valuta menjačnica Foto: MONDO/Mario Milojević

 Među osumnjičenima je i šest biviših i sadašnjih službenika Atlas banke.

“Uprava policije – Specijalno policijsko odjeljenje je, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, realizovala predmet Beta i tokom  višemjesečne sistrage otkriveno je da je počinjeno krivično djelo pranje novca u iznosu većem od pola milijarde eura. Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su, u periodu od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, radi sticanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinila krivična djela pranje novca”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Ističe se da su postupajući po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policijski inspektori za vrijeme trajanja istrage utvrdili da su osumnjičena firme otvorile račune u Atlas banci AD Podgorica i da su ovlašćena lica preko tih računa korišćenjem sistema E-commerce prala novac i većinu sredstava prenosila svojim osnivačima – nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u “off shore” destinacijama.

“Preko tih računa prenijeto je oko 550.000.000 eura za koje se osnovano sumnja da potiču iz nelegalnih djelatnosti. Osumnjičena fizička i pravna lica su i fizička lica iz Crne Gore i iz drugih država kao i pravna lica iz Crne Gore i ona koja su osnovana u inostranstvu. Među osumnjičenim su i šest sadašnjih i bivših zaposlenih u Atlas banci, na menadžerskim ili operativnim pozicijama, kao i tri rezidentna lica. Svi oni se sumnjiče da su pomagali u pranje novca”, zaključuje se u saopšzenju Uprave policije.

Atlas bank: Radimo u skladu sa propisima za E-commerce

Iz Atlas banke je saopšteno da je njihovo poslovanje otvoreno za sve provjere nadležnih državnih organa i da je prošlo sve supervizije i domaćih i međunarodnih regulatora.

"Zato vjerujemo da će se vrlo brzo potvrditi regularnost poslovanja banke, koja je prepoznata kao nosilac svjetskih trendova elektronskog bankarstva u Crnoj Gori. Atlas Banka AD Podgorica je članica kartičnih asocijacija Visa, Master Card i Union Pay. E-commerce djelatnost obavlja od 2011. godine u skladu sa licencama ovih kartičnih asocijacija. Osim pravila kartičnih asocijacija, Banka je u obavezi da poštuje nacionalne propise Crne Gore i da svoje poslovanje uskladi sa zakonima koji regulišu bankarsko poslovanje i E-commerce djelatnost. Zbog toga je E-commerce poslovanje predmet redovnih i ciljnih kontrola od strane Centralne banke Crne Gore, te kartičnih asocijacija Visa i Master Card. Od kada je počela da pruža E-commerce usluge do danas, u
Atlas banci nijesu utvrđene nepravilnosti. To potvrđuje da Atlas Banka svoju djelatnost obavlja u skladu sa svim propisima i međunarodnim standardima", navodi se u saopštenju press centar Atlas banke AD Podgorica.

Sve vijesti