Riješena "Misterija Gruevski": Prošvercovali ga Mađari

Autor:

Iz Uprave policije saopšteno je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je pobjegao iz Makedonije da bi izbjegao zatvor, za bjekstvo iskoristio mađarsko diplomatsko vozilo.

0
A- A A+
nikola gruevski Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski, file

Navedeno je da je Gruevski "11. novembra prešao u Albaniju preko graničnog prelaza Hani i Hotit da bi zatim prešao u Crnu Goru".

Policija je navela da je Gruevski, koji je vodio Makedoniju od 2006. do 2016, bio u "kolima mađarske ambasade u Tirani, s tablicama CD 1013A".

Makedonski mediji su prenijeli saopštenje Sektora albanske policije za granicu i migracije, u kojem se navodi da je Gruevski Albaniju napustio preko prelaza Han Hoti – Murićan na granici sa Crnom Gorom, ali ne i gdje je ušao iz Makdonije.

Iz Uprave policije napominju da toga dana kada je Gruevski bio u Albaniji i prešao granicu, za njim nije postojala nikakva potjernica Makedonije ili Interpola.

POTVRĐENO: Gruevski pobjegao u Mađarsku!

"Na našim graničnim prelazima 11. novembra nije postojala nikakva informacija da se za Gruevskim traga niti potjernica. Interpol Skolje je 13. novembra u 19.35 poslao informaciju Interpolu Tirana da se Nikola Gruevski traži međunarodnom potjernicom", navodi se u saopštenju.

Navodi se da su ;albanski mediji prethodno javili da je pregledom TIMS sistema ustanovljeno da Gruevski na albansku teritoriju iz Makedonije nije ušao preko zvaničnog prelaza, što prema agenciji MIA, ostavlja mogućnost da je ušao preko nekog ilegalnog prelaza.

Gruevski, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog "mercedesa" u vreme dok je bio premijer.

Na Facebooku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Sve vijesti