Kamate na štednju građana nikad manje i neće rasti

Autor:

Kamate na štednju građana, koje su skoro na istorijskom minimumu jer prosječna ponderisana na ukupne depozite iznosi 0,77 odsto, neće se povećavati.

0
A- A A+
Euro, pare, euri, teambuilding, novac Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Predstavnici banaka podsjetili su da se mogu očekivati i negativne stope na oročene depozite, piše Pobjeda.

Prosječna ponderisana kamatna stopa na štednju bila je 4,3 odsto. Za razliku od kamata, depoziti su na rekordnom nivou od 3,5 milijardi eura, od čega štednja građana čini 53 odsto.

Iz Societe generale banke kazali su da ne planiraju promjene tih stopa.

“Godišnje kamatne stope kreću se od 0,05 odsto za mjesec oročenja do 2,4 odsto za 60 mjeseci”, rekli su iz te banke i dodali da su promjene kamatnih stopa na štednju odraz tržišnih prilika kako lokalno, tako i globalno.

Kako se navodi, ni u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) ne planiraju značajnije promjene.

Iz te banke su kazali da prate kretanja na tržistu, na kome se, kako su dodali, mogu očekivati čak i negativne stope na oročene depozite.

“Na CKB klasičnu oročenu štednju kamatna stopa na godišnjem nivou se kreće od 0,01 odsto do 0,13 odsto u zavisnosti od ročnosti. CKB u ponudi ima nekoliko tipova štednje za fizička lica, kreirane u zavisnosti od njihovih potreba. U ponudi banke su CKB klasična oročena štednja, klasična štednja po viđenju, dječija štednja, anticipativna štednja, rentna štednja i štednja na dan. Svaki od tih proizvoda ima različite kamatne stope, ali i način i dinamiku oročenja”, objasnili su iz CKB-a.

Prema njihovim riječima, prilikom izbora CKB štednje na dan, klijent bira neki njemu poseban dan u budućnosti, rođendan ili punoljetstvo djeteta, kada će dospjeti sva sredstva odjednom nezavisno od dinamike deponovanja.

Kako su dodali, kod CKB anticipativne štednje, klijent ima mogućnost podizanja prinosa od kamate odmah.

Za razliku od banaka čije su majke u Evropskoj uniji (EU), domaće banke daju nešto veću kamatu na depozite. One to rade jer se više oslanjaju na štednju domaćeg stanovništva i privrede.

Najveće banke u Crnoj Gori imaju majke u EU i jeftinije izvore sredstava, jer je Evropa generalno preplavljena visokom likvidnošću što se odražava na kamatnu stopu na depozite i u Crnoj Gori.

Jedna od domaćih banaka je Prva banka, u kojoj je kamata na klasičnu štednju na 12 mjeseci 2,3, a na 36 mjeseci 3,1 odsto. Renta štednja u ovoj banci je na 12 mjeseci 2,1, a na 24 mjeseca 2,5 odsto. Štednja po viđenju je 0,02 odsto.

U Hipotekarnoj banci na štednju do 50 hiljada eura na 12 mjeseci kamata je 1,75, a na 36 mjeseci 2,1 odsto.

Za depozite od 50 do 100 hiljada eura na 12 mjeseci kamata je 1,1, a na 36 mjeseci 1,5 odsto.

U Crnoj Gori, ipak, nema negativne kamatne stope, ne računajući potez NLB koja ju je uvela prošle godine na depozite iznad dva miliona eura.

Tagovi:
Sve vijesti