Raskol na pomolu: I SPC protiv Vartolomeja

Autor:

Ako Carigradska patrijaršija jednostrano prizna autokefalnost crkve u Ukrajini, biće razrušeno jedinstvo pravoslavnog svijeta, izjavio je arhijerej Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej Bulović.

2
A- A A+

On je rekao da su pretenzije Carigrada na apsolutno prvenstvo u cijelom pravoslavnom svijetu podložne kritikama.

To je prva reakcija Srpske pravoslavne crkve na poslednja dejstva carigradskog patrijarha Vartolomeja u vezi s pripremom davanja autokefalnosti crkvi iz Ukrajine, a tekst Irineja objavilo je Odjeljenje za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Episkop Irinej je podsjetio da pored kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja ni od koga nije tražila autokefalnost, u Ukrajini postoje tri raskolnička udruženja, kao i "agresivna unijatska zajednica".

Pregovori o autokefalnosti upravo se i vode s tim raskolničkim crkvama i istovremeno s državnim vlastima Ukrajine, bez prisustva kanonske crkve i suprotno njenim željama, naveo je Irinej, prenosi Sputnjik.

Ruska crkva zaprijetila Vaseljenskoj patrijaršiji

Samo se po sebi razumije, dodao je, da se u to pitanje na najgrublji način miješaju unijati koji su na strani raskolnika, a iz toga slijedi da nije riječ o projektu davanja autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi, kako stalno slušamo i čitamo, nego o programu davanja autokefalnosti ukrajinskim šizmatskim formacijama.

Irinej je kritikovao i nedavne izjave patrijarha Vartolomeja o tome da "vaseljenski prijesto" ima pravo da donosi odluke prema sopstvenom pravu i na sopstvenu inicijativu, prenebregavajući prethodno utvrđene granice autokefalnih pomjesnih crkava i bez obzira na njihov stav ili protivljenje.

Zar može bilo koja crkva, uključujući i prvu po činu i slavi, da narušava i da smatra nevažećim crkvena dejstva i odluke druge bratske crkve, zapitao je Irinej i dodao da ukoliko se ukine princip unutrašnje povezanosti i uzajamnog prožimanja crkava, biće narušena i čitava struktura i sav sistem funkcionisanja crkvenog organizma.

Prema njegovim riječima, taj metod je donedavno neopozivo poštovala i Carigradska patrijaršija, kako u vezi s raskolima u Ukrajini, tako i u odnosu na raskol u Skoplju, u kojem postoji nepriznata Makedonska crkva.

Tek je nedavno, naveo je Irinej, postalo poznato da su se raskolnici iz Skoplja obraćali direktno patrijarhu Vartolomeju, mimo Srpske pravoslavne crkve i da je Sinod Carigradske patrijaršije uključio njihova pitanja u svoj dnevni red.

Sve vijesti