Organizacija KOD: Mi smo (re)akcija na stvarnost

Želimo da se naša zajednica transformiše u efikasnu, slobodnu i bogatu, poručuju iz Organizacije KOD čije su inicijative za kratko vrijeme dobile podršku velikog broja građana.

Organizacija KOD formalno postoji manje od godinu dana, ali su njihove inicijative prepoznali kako građani tako i čelni ljudi Glavnog grada. Za sebe kažu da su pokret koji okuplja slobodne pojedince koji se bore za svoja prava.

"Nas nadahnjuje ideja slobode. Nema lidera, naš jedini lider je primjer. Okuplja nas cilj da zajednicu učinimo slobodnijom i boljom za sve građane. Razumijemo da niko nema pravo da građaninu zavlači ruku u novčanik, mi dižemo glas protiv toga da telekomunikaciona kuća može da mijenja ugovor bez potpisa građanina, da računima za električnu energiju plaćamo energetske tajkune, da se opterećuju preko svake mjere mali privrednici… Ukazujemo na loše prakse, a promovišemo dobre. Mi smo (re)akcija na stvarnost", kaže na početku razgovora za MONDO Petar Gošović, član Organizacije KOD.

U fokusu Organizacije su teme koje dotiču živote građanina, a oni, kako kaže Gošović, prikazuju necenzurisanu realnost bez manipulacija.

"Dajemo pregled upečatljivih brojki, uporedljivih iskustava, predlažemo akcije, dajemo smjernice... Mi pozdravljamo ako realizaciju tih zamisli preuzmu institucije na čelu sa ljudima koji ih vode - ako oni to neće - u redu, onda mi, građani moramo raditi na tome – naravno, poštujući Ustav i zakone... jer se nas tiče i jer od nas zavisi", priča Gošović.

Cilj Organizacije je kako kaže, sasvim jednostavan.

"Želimo da se naša zajednica transformiše u efikasnu, slobodnu i bogatu za sve građane, da najranjiviji mogu dobiti zaštitu sistema, i da, u najkraćem, na temeljima solidarnosti izgradimo moderno, funkcionalno i efikasno društvo, koje će znati i umjeti da se suočava sa izazovima, a ne da bude posjed za privilegovane koji se umrežavaju na interesnom nivou, koji se organizuju tako da zakidaju prava nas - građana. Ko vjeruje da nam je to potrebno može biti dio KOD-a i tada se možemo zajedno boriti za ovaj veliki cilj", jasan je Gošović.

On objašnjava da državne institucije sve više uočavaju da su njihove inicijative promišljene, ali problem nastaje kada, kako kaže, " rješenja zadiru u interese moćnika i ruše nezakonite monopole".

"Česti su slučajevi kada se čelnici institucija 'zabarakadiraju' i ne žele ni da čuju ni da vide naše ideje. Svjesno ili ne - oni tada rade u interesu uskog kruga moćnih i privilegovanih. Mi znamo da smo zbog ovakvog pristupa smetnja mnogima koji štite lične ili klanovske interese, ali nas to ne obeshrabruje u ispunjenju našeg cilja - borbe za slobodnu, humanu i prosperitetnu zajednicu", kaže Gošović.

Organizacija KOD posebno je ponosna na akciju ozelanjavanja Podgorice kojom bi Glavni grad postao bogatiji za 100.000 stabala drveća. Inicijativa je pokrenuta prije desetak dana, a
prihvatio je i gradonačelnik Ivan Vuković i biće realizovana kroz aplikacju "moje drvo" preko koje će građani moći da kupe i posade drvo na lokaciji koju odredi gradsko preduzeće "Zelenilo" i da prate njegov rast. Aplikacija nije bila ideja Organizacije, već je bilo planirano da projekat bude finansiran od taksi koju bi plaćali zagađivači i kompanije koje grade na zelenim površinama ili zbog drugog svog rada uništavaju stabla.

Glavni grad će lansirati aplikaciju Moje drvo

"Gradonačelnik nas je pozvao na tu temu i na naše iznenađenje, a u potpunoj suprotnosti sa onim što sada tvrde, Glavni grad je nakon sastanka objavio saopštenje mimo saglasnosti Organizacije KOD i mi smo sa tim upoznali javnost, jasno razdvajajući ideju 100.000 stabala od drugih ideja, želeći uspjeh i drugim inicijativama. Na kraju su iz Glavnog grada saopštili da Organizacija KOD nema volje, odnosno da ne želi saradnju i to u projektu koji smo smi pokrenuli, pritom ne negirajući ni jednu našu tvrdnju", kaže Gošović i dodaje da su se obratili Glavnom gradu sa konkretnim pitanjem, ali bez odgovora.

"Nismo dobili odgovor zašto ne žele da sadnju stabala plate oni koji najviše zagađuju prostor ili devastiraju zelene površine, ili zašto smatraju da je 100.000 stabala nerealan cilj, što je srž inicijative. Mi ćemo biti strpljivi dok gradonačelnik, od kog i dalje očekujemo odgovor, ne shvati da mu je mjesto sa građanima, jer ga mi finansiramo i očekujemo minimum predusretljivosti za naše ideje, a ne da se trudi da ih obesmisli i odbaci. Za sada gradonačelnik nema želju da bude sa građanima. Da li će biti jedini gradonačelnik glavnog grada u Evropi sa takvom praksom - saznaćemo uskoro", kaže Gošović i dodaje da se veliki broj građana spremnih da pomognu obratio Organizaciji, što je dodatna potvrda da je Inicijativa 100.000 stabala potreba Glavnom gradu.

Pored Inicijtive 100.000 stabala, Organizacija u ovoj godini realizuje 21 aktivnost, a kako kažu pokrenući i nove. KOD je prepoznata po aktivnosti u vezi sa nezakonitom naplatom članarine penzionerima, potom prijave ekoloških incidenata, zahtjevima za slobodan pristup informacijama koji su tražili građani...

Tagovi:
Sve vijesti