Vuksanović: DPS želi da ukine Srpski savjet

Autor:

DPS najavljenim izmjenama Zakona o manjinskim pravima i slobodama želi da ukine Srpski savjet, ocijenio je predsjednik Savjeta, Momčilo Vuksanović.

Vuksanović: DPS želi da ukine Srpski savjet Foto: mondo.me

Demokratska partija socijalista (DPS) najavljenim izmjenama Zakona o manjinskim pravima i slobodama želi da ukine Srpski savjet, kako bi ugasila srpske medije i lakše sprovela projekat asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Savjeta, Momčilo Vuksanović.

DPS je najavio da će inicirati izmjene Zakona, u dijelu koji se odnosi na finansiranje rada nacionalnih savjeta.

Vuksanović je rekao da DPS ukida Srpski savjet od samog njegovog osnivanja, ali da je sada to samo javno promovisano.

On je u saopštenju kazao da je Srpski savjet od osnivanja bio na meti napada kako pozicije, tako i opozicije, posebno od trenutka kada je, kako je rekao, postalo jasno da neće biti uslužna organizacije nijednoj od te dvije grupacije.

Vladajuća koalicija traži način da smanji ili potpuno ugasi aktivnosti Srpskog savjeta, posebno srpskih medija, kako bi lakše sprovela projekat asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori“, ocijenio je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, najava DPS-a o iniciranju izmjene Zakona nije usmjerena na odlučnost Srpskog savjeta da obilježi stogodišnjicu Podgoričke skupštine u Crnoj Gori, jer se te manifestacije u Glavnom gradu redovno održavaju već 19 godina kao manifestacije kulture i bez ijednog incidenta.

DPS želi da ukine Srpski savjet kako bi zaustavio i ugasio srpske medije, ali i kako se ne bi realizovao poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da bude gost na obilježavanju stogodišnjice ovog istorijskog događaja“, rekao je Vuksanović.

On je rekao da je, marljivim radom, Srpski savjet realizovao projekte od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta.

Sve te aktivnosti su, kako je naveo, uticale da vladajuća koalicija traži način da smanji ili potpuno ugasi aktivnosti Srpskog savjeta, posebno srpskih medija, kako bi lakše sprovela projekat asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori.

Iz tog razloga u kratkom vremenu, drugi put, mijenja Zakon o manjinskim pravima i slobodama u odredbama koje se tiču raspodjele sredstava za očuvanje identiteta, i to isključivo na štetu srpskog naroda, oduzimajući mu tako stečena prava“, istakao je Vuksanović.

On je naveo da je Srpski savjet samostalan u svom radu i da je formiran u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore da kroz institucije sistema čuva srpsku posebnost.

Savjet po Ustavu, podsjeća Vuksanović, ima zagarantovano pravo na upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika.

To pravo će uporno koristiti do promjene navedene ustavne norme. Uvijek ćemo biti na strani srpskog naroda i njegovih interesa, pa i političkih predstavnika sa kojima nas DPS identifikuje i pored njihovog višegodišnjeg neskrivenog neprijateljstva prema našoj organizaciji“, poručio je Vuksanović.

On je kazao da su u Savjetu spremni na ukidanje organizacije, pa i na aktiviranje presude za obnovu spomen-obilježja mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi, ali da nijesu spremni na odricanje od srpskog identiteta i tradicionalne Crne Gore.

Sve vijesti