Tramp smijenio Tilersona!

Autor:

Američki predsjednik Donald Tramp smijenio je američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, što je najveća promjena u njegovom kabinetu od stupanja na dužnost predsjednika. On je postavio nove ljude na tu i funkciju direktora CIA.

0
A- A A+

Tramp je na Twitteru napisao da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo, a smjenu Tilersona, za sada, nije obrazložio.

Rojters ocjenjuje da je ovakva odluka očekivana od prošlog oktobra, kada su se prvi put pojavili navodi o razmiricama između Trampa i Tilersona (65), koji se povukao sa čela kompanije "Ekson mobil" kako bi se, prije nešto više od godinu dana, pridružio američkoj administraciji.

Tri neimenovana zvaničnika Bijele kuće rekla su da se Tramp za ovu promjenu odlučio sada jer želi novi tim za predstojeće pregovore sa Sjevernom Korejom i razne trgovinske pregovore, prenosi "Vašington post". Rojters primjećuje da je Tilerson, po svoj prilici, bio neinformisan prošle nedjelje kada je Tramp objavio da će se sastati s liderom Sjeverne Koreje i postati prvi predsjednik SAD na dužnosti koji će to učiniti.

Tramp je javno "sasijecao" Tilersonove diplomatske inicijative nebrojeno puta, a poslednji put u ponedjeljak, kada je dosadašnji državni sekretar o Rusiji iznio komentare koji, očigledno, odudaraju od politike Bijele kuće, navodi britanska agencija. AP podsjeća da su većinu Tilersonovog mandata pratile glasine o njegovim trvenjima sa Trampom, pri čemu je u oktobru televizija En-Bi-Si objavila da je generalni sekretar predsjednika, pred članovima Kabineta, nazvao "moronom", a to Tilerson zapravo nikada nije porekao.

Ipak, dosadašnji državni sekretar je sve vrijeme uporno tvrdio da je u solidnim odnosima s Trampom i odbacivao je glasine o zategnutosti između njih dvojice. En-Bi-Si televizija je u oktobru objavila i da je Tilerson bio na pragu odluke da podnese ostavku ovog ljeta, ali da je pozvan da ostane na tom mjestu do kraja godine.

Tenzije između njih dvojice su, napominje televizija Si-En-Bi-Si, dostigle vrhunac kada se Tilerson javno distancirao od predsjednikovog "mlakog" odgovora na nasilje i skup bijelih neonacista u Šarlotsvilu u Virdžiniji prošlog ljeta.

Inače, Tilerson je na mjesto držanog sekretara stupio 1. februara, a prije nego što je postao državni sekretar nije imao nikakvog iskustva u javnom sektoru. Prije nego što je preuzeo dužnost državnog sekretara, sastao se više puta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, navodi Foks njuz na osnovu Tilersonove biografije, uz napomenu da su njegove veze s Rusijom bile pomno analizirane tokom njegovog mandata.

Na mjesto direktora CIA, umjesto Majka Poempea, dolazi Đina Haspel, prva žena na toj dužnosti.

U saopštenju za medije, Tramp je čestitao Pompeu i Hospelovoj, navodeći da su njih dvoje radili više od godinu dana i da imaju veliko uzajamno poštovanje.

Direktor CIA Majk Pompeo kaže povodom najavljenog imenovanja da je zahvalan predsjedniku Trampu na prilici da "služi kao direktror Centralno obavještajne agencije i prilici da služi kao državni sekretar".

Đina Haspel, koja će biti imenovana za novu direktorku CIA i ujedno postati prva žena na tom mjestu izjavila je da je uzbuđena zbog unapređenja.

"Nakon 30 godina rada u CIA, bila mi je čast što sam radila kao zamjenik Majka Pompea u prethodnoj godini. Zahvalna sam na prilici predsjedniku Trampu i njegovim povjerenjem u mene da me izabere za novog direktora Centralne obavještajne agencije", rekla je Haspel.

KO JE MAJK POMPEO

Novi državni sekretar a bivši prvi obavještajac CIA, Majk Pompeo, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Sjeverne Koreje među Trampovim najbližim saradnicima.

Pompeo (54), koji redovno izvještava Trampa o obavještajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmjera ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016, istakavši da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD, navodi Rojters.

U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog mjeseca u sjedištu CIA imao s ruskim obavještajnim šefovima.

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao da se Iran "nemilosrdno trka za prevlast u regionu".

Na čelu CIA, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.

U autorskom članku objavljenom 2016, pozvao je na sakupljanje "podataka o podacima" u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD i kombinovanje tih podataka sa informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.

Prije nego što je u januaru 2017. došao na čelo CIA, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

Inače, Pompeo je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.

Tagovi:
Sve vijesti