Crna Gora i Kosovo njeguju prijateljske odnose

Autor:

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković doputovao je danas popodne u Prištinu, u dvodnevnu zvaničnu posjetu Kosovu na poziv kosovoskog premijera Ramuša Haradinaja.

Crna Gora i Kosovo njeguju kvalitetne, prijateljske i sadržajne odnose koje u perspektivi treba unaprijeđivati razvijanjem ekonomske sardanje prvenstveno u oblastima infrastrukturnog povezivanja, turizma i poljoprivrede, ocijenili su crnogorski i kosovski premijer, Duško Marković i Ramuš Haradinaj.

Na sastanku Markovića i Haradinaja u Prištini je, kako je saopšteno iz Vlade, posebno naveden značaj dovršetka procesa ustavnog priznanja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i sprovođenja Strategije za afirmaciju i integraciju Crnogorske zajednice i pripadajućeg Akcionog plana.

Iz Vlade je saopšteno da je na inicijativu Haradinaja na sastanku bilo riječi o Sporazumu o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo.

"Marković je ponovio stav da je to pitanje za Crnu Goru završeno i dodao da je država da spremna da u dijalogu i uz razumijevanje pomogne Kosovu da što prije, ratifikacijom Sporazuma, prevaziđe to pitanje", navodi se u saopštenju.

Iskazana je, kako se dodaje, puna podrška Crne Gore evropskim i evroatlantskim aspiracijama Kosova i izražena spremnost prenošenja crnogorskih iskustava u integracionim procesima.

"U kontekstu procesa evropskih integracija Marković je ponovio da ovu godinu smatra izuzetno važnom za cio region s obzirom na donijetu strategiju Evropske komisije (EK) za Zapadni Balkan i na druge događaje koji će dodatno potvrdti i osnažiti njegovu evropsku perspektivu", navodi se u saopštenju.

Marković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Haradinajem kazao da je zadovoljan mogućnosću da u ime crnogorske Vlade još jednom potvrdi snažno prijateljstvo između Kosova i Crne Gore.

„Došli smo u prijateljsku posjetu dobrom i prijateljskom susjedu. Mi želimo da u budućnosti podržimo Kosovo na njegovom putu u evropske i evroatlanske integracije. Crna Gora kao članica NATO–a i zemlja koja je odmakla u procesu pregovora sa Evropskom unijom (EU) želi da svoje iskustvo podijeli sa vama i sa vašom Vladom i da to iskustvo doprinese bržem toku evropske i evroatlanske integracije“, poručio je Marković.

On je rekao da je na sastanku sa Haradinajem razgovarao i o načinima da se dobri međudržavni i susjedski odnosi oplemene kvalitetnom ekonomskom saradnjom.

„I jedna i druga zemlja zaslužuju da budu više razvijene, a da njihovi građani žive bolje. I Kosovo i Crna Gora imaju nesporne razvojne resurse i spremni smo da uradimo sve da naše potencijale stavimo u funkciju razvoja naših zemalja i kvaliteta života njihovih građana“, poručio je Marković.

U tom kontekstu, Marković je naveo da je predložio da se veoma brzo uspostavi saradnja dvije privredne komore, da resorna ministarstva potpišu odgovarajuće sporazume o ekonomskoj i drugim oblicima saradnje i da se posebna pažnja posveti razvoju infrastrukture kao ključne osnove za brži ekonomski razvoj i nova radna mjesta i na Kosovu i u Crnoj Gori.

„Kvalitet infrastrukture koje povezuje Kosovo i Crnu Goru je nezadovoljavajući. Mi želimo u Crnoj Gori da damo snažan podsticaj da unaprijedimo infrastrukturu koja će nas približiti i koja će nam omogućiti da lakše dolazimo jedni do drugih, ali istovremeno i da naše ekonomije podignemo na veći nivo. Projekti infrastrukture će biti u vrhu ekonomske agende Vlada kada je u pitanju saradnja sa Kosovom“ rekao je Marković.

On se zahvalio Haradinaju i na podršci i razumijevanju kada je u pitanju položaj crnogorske zajednice na Kosovu.

„Vjerujem da ćemo uskoro imati i obezbijeđenu ustavnu poziciju crnogorske zajednice, ali želim da Vam zahvalim što ste Vi i Vaša Vlada usvojili Strategiju koja omogućava kvalitetniju i bržu reintegraciju crnogorske zajednice u društveni ukupni život Kosova“, rekao je Marković.

On je poručio da Crna Gora sa Kosovom nema problema i kazao da vjeruje da će otvorena pitanja biti riješena na kvalitetan način.

„Mi imamo neka otvorena pitanja. Danas smo razgovarali i o tim otvorenim pitanjima i vjerujem da ćemo u vremenu koje naći kvalitetan odgovor i na ta otvorena pitanja. Želim Kosovu brzu evopsku i evroatlantsku integraciju. Crna Gora je tu da podrži te vaše težnje", saopštio je Marković i dodao da mu je čast što je prvi predsjednik Vlade poslije nezavisnosti koji je posjetio Kosovo.Haradinaj je naveo da vjeruje da će odnosi Crne Gore i Kosova biti primjer za dobre odnose među regionu.

„Ova posjeta svedoči da narodi Crne Gore i Kosova nijesu samo susjedi nego su i narodi koji se vole i koji žele da zajedno putuju na evropskoj perspektivi i evroatlanstkom putu", poručio je Haradinaj.

Marković je u dvodnevnu zvaničnu posjetu Kosovu doputovao popodne, a ispred sjedišta kosovske Vlade crnogorskoj delegaciji priređen je svečani doček uz najviše državne počasti.

Drugog dana posjete Marković će se sastati sa predsjednicima Kosova i kosovskog parlamenta, Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem.

U delegaciji Crne Gore je i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Sve vijesti