Nakon kontakta sa oboljelim od morbila: IZOLACIJA!

Autor:

Institut za javno zdravlje (IJZ) dao je preporuke osobama koje su bile u kontaku sa oboljelima od malih boginja, a koje ne znaju da li su ih preležali i nijesu vakcinisane protiv morbila.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da je o kontaktu sa oboljelom osobom potrebno obavjestiti telefonom izabranog ljekara ili teritorijalno nadležnu epidemiološku službu i pridržavati se njihovih savjeta.

Kako su naveli, potrebno je izbjegavati, koliko je moguće, sve društvene kontakte tokom perioda zaraznosti.

Idealno bi bilo započeti izolaciju u kućnim uslovima tokom trajanja inkubacije – počev od petog dana nakon kontakta pa sve do 21 dan nakon kontakta sa oboljelom osobom“, istakli su iz IJZ.

Prema njihovim riječima, tokom perioda kućne izolacije potrebno je pratiti sopstveno zdravstveno stanje, odnosno mjeriti tjelesnu temperaturu i na prvu pojavu simptoma prehlade telefonom obavjestiti izabranog ljekara.

U IJZ smatraju da odrasle osobe tokom perioda inkubacije ne bi trebale da odlaze na posao posebno ako ih priroda posla stavlja u kontakt sa malom djecom, djecom u kolektivnim smještajima, vrtićima i bolnicama, hronično oboljelim i starim osobama.

Tokom navedenog perioda zaraznosti osjetljiva djeca koja su bila u kontaktu, ne bi trebala da pohađaju školu, vrtić, kao ni druge vrste okupljanja poput rođendana, slavlja, pozorišnih predstava i slično“, naglasili su iz te ustanove.

Ako sprovođenje kućne izolacije i socijalno distanciranje nije izvodljivo tokom cijelog perioda inkubacije, iz IJZ su kazali da je od posebnog značaja da se izolacija započne makar uporedo sa pojavom prvih simptoma.

Oni su objasnili da je tokom perioda inkubacije, posebno bitno izbjegavati sve kontakte sa osjetljivim trudnicama, djecom ispod godine i osobama koje mogu imati problema sa funkcionisanjem imunološkog sistema, uključujući i oboljele od maligniteta i osobe koje se nalaze na hemio ili radio terapiji.

Što prije se pobrinite da su sva djeca u vašem neposrednom okruženju, a posebno djeca članovi domaćinstva, uredno vakcinisana i zaštićena od malih boginja“, poručili su iz IJZ.

Tagovi:
Sve vijesti