Još jedan slučaj morbila u Crnoj Gori!

Autor:

U Institutu za bolesti djece smješteno je i treće dijete zakoje se sumnja da ima male boginje.

0
A- A A+

  Riječ je o jednogodišnjoj djevočici kod koje još nije potvrđeno da ima morbile, ali je zbog predostrožnosti od širenja bolesti hospitalizovana dok ne budu gotovi rezultati, potvrđeno je Pobjedi.

List navodi da su desetomjesečna djevojčica i trogodišnji dječak, kod kojih su potvrđene male boginje, za sada su stabilnog zdravstvenog stanja i biće pod nadzorom ljekara do potpunog oporavka.

 U Crnoj Gori je do sada potvrđeno pet slučajeva obolijevanja od malih boginja.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštilo se da se u svim slučajevima radilo o “uvozu virusa”, pri čemu lokalna prenošenja morbila kod nas još nisu registrovana, piše Pobjeda.

List navodi da je iz Instituta preporučeno osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelima od malih boginja, a koje pritom ne znaju da li su vakcinisane ili preležale tu bolest, da telefonom obavijeste izabranog doktora ili epidemiološku službu. Potrebno je da izbjegavaju društvene kontakte dok traje zaraznost.

Idealno bi bilo početi izolaciju u kućnim uslovima tokom trajanja inkubacije počev od petog dana nakon kontakta sa oboljelom osobom, pa sve do 21. dana. Tokom tog perioda potrebno je pratiti sopstveno zdravstveno stanje mjeriti temperaturu i na prvu pojavu simptoma prehlade (povišena tjelesna temperatura, kijanje, kašalj, groznica, crvenilo očiju, opšta slabost) telefonom obavjestiti izabranog ljekara, saopšteno jeiz Insittuta za javno zdravlje.

Iz Instituta su upozorili da odrasle osobe tokom perioda inkubacije izbjegavaju sve kontakte sa osjetljivim kategorijama trudnicama, djecom koja imaju do 12 mjeseci, kao i osobama koje mogu da imaju problema sa funkcionisanjem imunološkog sistema, uključujući oboljele od kancera i koje primaju hemio ili radio terapiju.

Tagovi:
Sve vijesti