Crna tačka ili remek djelo inženjerstva? (VIDEO)

Pogledajte kako izgleda vožnja "kanjonom smrti" koji je, kako se smatra, odnio 15 života za svaki kilometar svoje dužine.

Crna tačka ili remek djelo inženjerstva? (VIDEO) Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Kanjon rijeke Morače, koji umjesto da zadivljuje svojom ljepotom, odnosi živote vozača i putnika, ubraja se u jednu je od najopasnijih trasa u regionu. Najopasnije je, prema nekim podacima, ljeti kada je veliki broj turista kojima ovaj put nije poznat.

Najviše nesreća dogodilo se pri preticanju, zbog toga se smatra da će autoput koji je u izgradnji sačuvati mnoge živote. Za sada, jedan od najopasnijih djelova puta su Platije.

Pogledajte snimak vožnje:

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević


I još jedan:

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević


Neki tvrde da do čestih nesreća dolazi upravo zbog opuštajućeg pogleda kroz kanjon, ali često je taj pogled jeziv i surov, pogotovo zimi. Stijene su svuda oko vas, sve što možete da vidite je sivo nebo i provalija sa strane. Mnogi vozači tvrde da put i po najslabijoj kiši postane klizav kao led. 

Sa druge strane, izgradnja ovog puta započeta je 1955. godine. Zamislite pod kakvim uslovima su ljudi uspjeli da "probiju" put kroz gotovo nepristupačan teren, a da on i dalje ostane u funkciji. Izgradnja je trajala 7 godina, a postoji podatak da su u toku izgradnje stradala 43 radnika, od kojih 26 u jednom danu.

Da li je ovaj put remak djelo inženjerstva, ili crna tačka?Sve vijesti