TEŠKI RAZGOVORI: Šta od Vučića traže Amerikanci

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da nije realno doći do nekog rešenja na Balkanu a da u to nisu uključene SAD, sa kojima "nema lakih razgovora". Razgovor sa generalnim sekretarom UN Guterešom.

0
A- A A+

"Ako neko misli da je moguće bez SAD postići bilo kakvo rešenje problema u regionu, to prosto nije realno i nema dodira sa stvarnošću", rekao je predsednik Srbije, i dodao da su SAD za Srbiju jedan od najvećih partnera u svetu.

Izvor: Tanjug

Vučić, koji se sinoć u Njujorku sastao sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard, preneo je da je razgovor bio dobronameran sa obe strane, iako ne lak, jer se razgovaralo o temama koje nisu prijatne.

Razgovor sa Sorošima

Tokom boravka u Njujorku predsednik Srbije sastao se sa više od 50 zvaničnika zemalja i organizacija sveta. Razgovarao je i sa Džordžom i Aleksom Sorošem, koji su želeli, kako je preneo, da čuju kakva su naša viđenja događaja na Balkanu, situaciju i budućnost u regionu. Izrazio je uverenje da je delegacija Srbije, koju je predvodio, dobro predstavljala našu zemlju u UN, kao državu koja nije od najvećeg značaja za čovečanstvo.

"Kada govorimo o bilateralnim odnosima tu su teme na kojima Amerikanci insistiraju kao što je slučaj braće Bitići i paljenje američke ambasade u Beogradu. Mislim da je važno da nijedan zločin ne bude nerasvetljen, pre svega kada govorimo o slučaju Bitići bilo bi dobro kada bi naši organi taj posao završili“, objasnio je on.

Ko stiže pre: MiG-ovi ili Tramp i Makron? (VIDEO)

Vučić je rekao da je bilo reči i o mnogo drugih tema.

"Imali smo druge teme koje su govorile o sve boljim bilateralnim odnosima naše dve zemlje, i o većoj ekonomskoj saradnji, privlačenju još većeg broja investitora u narednom periodu. Naravno razgovarali smo i o Kosovu i Metohiji i o situaciji u celom regionu“, istakao je on.

Vučić je ponovio da razgovori nisu bili laki, ali da su neophodni, i da u politici ne smete da se rukovodite emocijama i očekujete da imate prijatne i lepe razgovore.

"Ako hoćete prijatne razgovore nemojte da se bavite ovim poslom, jer to ne daje rezultate", podvukao je on.

Kada je reč o slučaju (ubistva) braće Bitići, koji je jedna od najproblematičnijih tačaka i obavezna tema svih srpsko-američkih razgovora, Vučić je objasnio da SAD traže hapšenje lica odgovornih za ovaj zločin.

Sve vijesti