Muzika ustaša spaja ljude tvrdi predsednica Hrvata

Autor:

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović branila je pred predsednikom Slovenije svog omiljenog muzičara i osvedočenog ustašu Marka Perkovića Tompsona, kome je zabranje koncert u Sloveniji.

0
A- A A+

Grabar-Kitarović je razgovarala s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom o zabrani koncerta kontroverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru i ocenila da su zabrane kontraproduktivne, rekao je portparol hrvatske predsednice Luka Đurić, javlja regionalna televizija N1.

Slovenci neće govor mržnje

Odluka lokalnih vlasti o zabrani Tompsonovog nastupa u Mariboru usledila je pošto su se protiv tog koncerta izjasnila neka udruženja i stranke, a posredno u medijima i slovenački premijer Miro Cerar i predsednik parlamenta Slovenije Milan Brglez iz Stranke modernog centra. Oni su naveli da Perković i njegovi fanovi na koncertima šire netoleranciju i "govor mržnje", na šta je reagovala i policija preporukom o zabrani nastupa zbog "povećanog bezbednosnog rizika", preneli su mediji. Saopštavajući preporuku o zabrani Tompsonovog koncerta, slovenačka policija je navela da takvu odluku donosi zbog informacija koje ukazuju na "povećani bezbednosni rizik" i "opasnosti da će koncert biti iskorišćen za krivična dela".

Predsednica Hrvatske ranije je u jednom intervjuu rekla da joj je upravo Tompson omiljeni pevač.

Zabranu koncerta, koji je zabranjen iz "bezbednosnih razloga", juče je komentarisao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Plenković je na pitanje novinara rekao da je od hrvatske ambasadorke u Ljubljani tražio da ispita o čemu se radi i da ga o tome izvesti. Upitan kako gleda na zabranu Tompsonovog koncerta, Plenković je odgovorio: "Nikako dobro".

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je jutros, uoči sednice Vlade, da je "neuobičajeno da se takvim argumentima zabranjuju koncerti", ali je dodala da to nije pitanje kojim se bavi njeno ministarstvo.

Kako su preneli hrvatski mediji, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova i hrvatska ambasada u Ljubljani u kontaktu su sa slovenačkom radi osiguranja jednakopravnog tretmana hrvatskih državljana u njihovim poslovnim aktivnostima u Sloveniji, pa tako i u slučaju Marka Perkovića Tompsona.

Pevač koji je poznat po tome što u svojim nastupima veliča ustaštvo, izjavio je za Novu TV da očekuje da ga "država zaštiti kao hrvatskog građanina".

"Očekujem od hrvatskih političkih struktura da učine nešto i da zaštite mene kao hrvatskog građanina koji želi da radi u evropskim državama, kao i da zaštite moju publiku koja se želi okupljati oko moje muzike. Voleo bih da hrvatski političari objasne da li prihvataju tezu da smo mi nacisti, fašisti i da širimo mržnju", rekao je Tompson.

Deo javnosti i neki opozicioni političari kritikovali su na društvenim mrežama reakciju državnog vrha na zabranu Tompsonovog koncerta.

Funkcioner Socijaldemokratske partije Bojan Glavašević napisao je na Twitteru da "Tompsonu u celoj Evropi zabranjuju koncerte besplatno, jedino u Hrvatskoj HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) plati pola miliona evra da Tompson ne peva".

On je time aludirao na deo jedne od optužnica protiv bivšeg šefa HDZ-a i hrvatskog premijera Iva Sanadera u kojem se navodi da je ta stranka svojevremeno uoči izbora platila Tompsonu pola miliona evra da ne nastupa ni za jednu političku stranku.

Tagovi:
Sve vijesti