SDT: Širokov je Šišmakov, optužnica do 15. aprila

Autor:

Specijalno državno tužilaštvo imaće gotovu optužnicu za pokušaj državnog udara do 15. aprila, rekao je u „Živoj istini“ specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

2
A- A A+

  "Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu da se ovaj postupak vodi protiv 23 lica. Kao što znate, nakon što je skinut poslanički imunitet za još dva lica, sada se postupak vodi protiv 25 lica", izjavio je Katnić.

SDT je kazao da je o svemu, uključujući i skidanje imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, informisao vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića.

" Vrhovni državni tužilac bio je obaviješten o skidanju imuniteta Kneževiću i Mandiću, jer je krivični postupak nemoguće voditi bez tog čina. Uz to, pritvor se ne može tražiti ako to takođe ne odobre poslanici svojim potpisom. Razumijem da je Stanković pod izmijenjenim okolnostima. Jedna veoma važna grana vlasti, aproksimativno 30 odsto zakonodavne vlasti, a to je Demokratski front, ne priznaje Skupštinu, presjednika države, tužilaštvo i sudstvo. Retorika DF-a je već duže na neprihvatljivom nivou. Ali, ovo je bila izmijenjena situacija jer je psihološko stanje cijelog društva bilo na potpuno nevjerovatnom nivou, jer se prijetilo građanskim ratom" rekao je Katnić.

Katnić je rekao  i da će  Specijalno državno tužilaštvo pribaviti dovoljno dokaza za suđenje u dogledno vrijeme.

"SDT ima samo šest mjeseci da podigne optužnicu u ovom slučaju. Pogledajmo unazad, da li je i jedan sličan slučaj, ili sa manje lica, brže završen?

SDT nema zakonskih mogućnosti da postupi i gleda šire od Ustava i zakona. Ono ima u vidu samo gonjenje počinilaca krivičnih djela, bez obzira na njihovu pripadinost nekoj političkoj, vjerskoj ili nekoj drugoj organizaciji, i time ćemo se jedino rukovoditi" rekao je Katnić.

Katnić je rekao kako su saznali za organizovanje grupe koja je mogla napraviti teroristički napad u Crnoj Gori.

"O mogućnosti terorističkog napada u Crnoj Gori i ko je u njega uključen prvi put smo čuli Mirka Velimirovića i to četiri-pet dana prije izbora. Tek tada smo saznali o čemu je zaista riječ... Ima srpskih nacionalista koji zaista vole svoju naciju i ne mrze druge, a nalaze se i među onim ekstremnim nacionalistima. Tako je bilo i u ovom slučaju s njim", kazao je Katnić.

Katnić je govorio šta se sve događalo prije izbora 16. oktobra.

"Širokov koji je organizator grupe, od naređuje Sinđeliću da se kupi oružje i municija. To radi Velimirović na Kosovu, oružje dolazi do određene lokacije. Glavno uništenje uradio je Velimirović, ali ne na Kosovu. Širokova je obavijestio da je oružje stiglo, koji traži da vidi snimak oružja. Mi smo tražili i dobili od naše policije to oružje da ga snimimo, i Velimirović ga šalje. Sinđelić ona mijenja odluku i poziva generala Dikića da preuzme sve. Velimirović mu sve predaje kao i onaj kriptovani telefon. Tada odlaze u kuću na Starom aerodromu gdje ih mi hapsimo", rekao je Katnić.

Katnić je rekao da je bilo u nacionalnom interesu da određene strane osobe napuste zemlju. Dodao je i da u slučaju da su organizatori ovih događaja pokušali da izazovu sličnu diverziju, "bili bi likvidirani".

"Sve što sam kazao u obraćanju već je dokazano. Žao mi je što se tome ne daje više značaja, Kroz priznanje aktera Aćimovića, Andrića i Aleksića, da je trebalo da okruže rukovodstvo DF-a i s njima krenu prema Skupštini, onda upadnu u zgradu i to jave. Pripreme za cijelu akciju sa učesnicima su uradili Ristić, Bogićević i Velimirović, koji su desno orijentisane sturkture "koje imaju i vojne i druge organizacije". Učesnici su bili dio iz Srbije, iz okruženja i dio iz stranog elementa o kome ćemo govoriti. Teško je doći do njihovog subjektivnog identiteta jer je on bio tajan. Imali su imali više pasoša sa različitim imenima. Mogu vam samo reći da je u Crnu Goru, recimo, tada došlo više popova istog imena i prezimena. Pod Ostrogom su te noći, 15. oktobra, bili i članovi DF-a koji su se sreli sa ovim licima. To je bilo mjesto gdje je im bilo najlakše da se nađu", rekao je Katnić.

Katnić je govorio i o identitetu  jednog od učesnika  pokušaja državnog udara 16. oktobra.

"Jasno je što se pokušavalo spinovanjem i medija i od rukovodstva DF-a, da se navede kako je Širokov iz jedne evropske zemlje. On nije Širokov, nego Eduard Šišmakov koji je 2014. godine bio zamjenik ruskog vojnog atašea u Poljskoj, ali je protjeran zbog špijunaže u Rusiju, kao persona non grata. Ovaj pasoš mu je dat od organa Rusije i pripadnik ruskih bezbjednosnih službi", objasnio je specijalni državni tužilac.

Katnić je kazao i da je Sinđelić,  sada svjedok saradnik, išao u Moskvu na poziv Širokova (Šišmakov) , gdje je potvrgnut ispitivanju kako bi mogao da učestuvuje u cijeloj akciji.

"Iza ovih događaja stoje nacionalnističke strukture iz Rusije, ali sada znamo i da su u njih bili uključeni ruski državni organi, Na ruskim državnim organima je da ispita kako je do ovoga došlo i očekujem da će do toga doći", rekao je Katnić.

Sve vijesti