Telefon je novo sredstvo plaćanja u Crnoj Gori!

Autor:

Kompanija m:tel danas je organizovala prezentaciju usluge mobilnog plaćanja – mPAY, koja po prvi put u Crnoj Gori omogućava svim korisnicima plaćanje putem mobilnog telefona.

Telefon je novo sredstvo plaćanja u Crnoj Gori! Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Mobilni telefon je do sada služio kao sredstvo komunikacije i informisanja, a od sada će služiti i kao sredstvo plaćanja. Mobilno plaćanje predstavlja vrstu plaćanja/kupovine proizvoda i usluge uz pomoć mobilnog telefona, koji služi kao sredstvo iniciranja transakcije i “prepoznavanja” korisnika.


KAKO SE AKTIVIRA mPAY

Pozivom na *188# korisniku se otvara meni mPAY sa ponudom: "1.Aktiviraj servis". Ukucavanjem opcije 1, pa "pošalji", korisniku se otvara prozor sa ponudom da ukuca četvoricifreni PIN koji će koristiti za mobilno plaćanje (za transakcije veće od 10 eura). Nakon aktivacije, svakim narednim pozivanjem mPAY menija, korisnik dobija meni sa ponudama. Jednom aktivan servis važi sve do momenta kada korisnik sam deaktivira uslugu.mPAY MOGU KORISTITI  SVI

Na svim prodajnim mjestima gdje je istaknuta naljepnica mPAY možete vršiti plaćanje mobilnim telefonom, bez obzira koji model koristite.Dovoljno je samo da prodavac ukuca iznos za plaćanje, a potom mPAY korisnik ukucava PIN, nakon čega poziva 1818 i prisloni telefon POS terminalu. Korisnik dobija obavještenje (poruku) o svakoj izvršenoj transakciji.


LIMITI

Postpaid korisnici imaju dvije mogućnosti: Limit na računu-postpaid korisnici koji uredno izmiruju svoje račune, koriste mrežu duže od 6 mjeseci i nemaju dug, imaće limit za potrošnju u visini dvostrukog prosjeka poslednja tri računa. Depozit- mogućnost da na nekom od terminala uplate iznos koji će koristiti isključivo za ovu uslugu. Prepaid korisnici imaju mogućnost da na nekom od terminala za mobilno plaćanje uplate iznos koji će koristiti za ovu uslugu, odnosno imaju mogućnost depozita.

Izvršni direktor m:tel-a Vladimir Lučić je podsjetio da je kompanija m:tel na tržištu prepoznta kao najinovatnija od samog početka.

“U 2017. godini smo planirali velike projekte i investicije, kako u dijelu mobilne, tako i u dijelu fiksne mreže. Konkretno projektom mobilnog plaćanja uvjereni smo da će crnogorski građani, kao korisnici koji brzo prihvataju inovacije,plaćanja obavljati mobilnim telefonom, a sve manje koristiti gotovinu i kartice. Nije slučajno da smo danas prezentaciju organizovali baš ovdje, jer do sada na trafikama nije bilo mogućnosti za bezgotovinsko plaćanje. Uz pomoć data over voice tehnologije telefon 'komunicira' sa terminalima, a korisnici, bez obzira na telefon i operativni sistem koji koriste, moći će da uzvrše mobilno plaćanje pozivom kratkog koda 1818 i prislanjanjem telefona na terminal. Korisniku je ovim putem omogućeno odloženo plaćanje jer postpejd korisnici potrošnju plaćaju na kraju mjeseca – putem računa za mobilnu telefoniju", rekao je Lučić.

Kako je saopštio, interesovanje za ovaj vid plaćanje je veliko, a sam projekat je društveno odgovoran i koristan."Već imamo veliki broj trgovaca i ugostitelja širom Crne Gore zainteresovanih za uvođenje ove sluge u njihovim prodajnim  i uslužnim objektima. Na ovaj način pomažemo suzbijanje sive ekonomije, jer će se upotreba gotovine svesti na najmanji mogući nivo, pa možemo reći da je ovo društveno odgovoran i koristan projekat", rekao je izvršni direktor m:tel-a.

Direktor sektora za  marketing, prodaju i brigu o korisnicima, Milivoje Cerović istakao je da više ne morate da razmišljate da li kod sebe imate novčanik.

“Plaćanje računa, poklanjanje novca drugim korisnicima i još niz pogodnosti korisnik će moći da obavlja putem mobilnog telefona.Usluga je već dostupna u poslovnicama m:tel-a, prodajnim mjestima Tobacco S Press-a i maloprodajnim objektima  NTC-a, a uskoro će biti dostupna i u trgovinskim lancima i maloprodajnim objektima širom Crne Gore. mPAY koristi sofisticirane metode za bezbjedno, mirno i bezbrižno plaćanje", rekao je Cerović.

Ova usluga donosi benefite i prodavcima u Crnoj Gori smatra PR menadžerka Tabacco S Press-a.

“Maloprodajni lanac Tabacco S Press, koji broji preko 330 objekata širom Crne Gore, uveo je novinu u poslovanju, zahvaljujući našem dugogodišnjem partneru m:tel-u. Uvođenjem ove tehnologije, uspjeli smo da brzinu transakcije podignemo na mnogo veći nivo. Uvjereni mo da će mPAY biti budućnost plaćanja u Crnoj Gori”, istakla je Ljubica Medenica PR menadžerka Press-a.

Više informacija o mPAY usluzi i cjelokupnoj ponudi m:tel-a, korisnici mogu naći na Facebook stranici Mpaycg, webu www.mtel.me kao i besplatnim pozivom Korisničkog servisa na broj 1600.

Tagovi:
Sve vijesti