Dug moru serija prva epizoda

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Showtime

Počela serija DUG MORU: Kako vam se čini prva epizoda?

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Gledali smo prvu epizodu nove serije "Dug moru" na Superstar televiziji. Ukoliko vi niste, znajte da SLIJEDE SPOJLERI!

Izvor: MONDO

  Dugo očekivana televizijska serija "Dug moru", u režiji Gorana Gajića i produkciji Telekom Srbija i Monte Royal Pictures, počela je sinoć da se emituje, pa smo imali priliku da pogledamo prvu epizodu i prenesemo vam je.

"Dug moru" je dramska saga s elementima trilera i mitskih elemenata, zapravo predstavlja toplu ljudsku priču o porodici, žrtvi i beskrajnoj ljubavi. U seriji se miješaju sadašnjost i prošlost, prisutni i nestali, emocije i sjećanja, koristeći paranormalne i nadrealne elemente o legendama i "nemilim mjestima" Boke Kotorske u čijem je središtu mit da svake godine u moru završi sedam ljudi.

Pa, da vidimo... Očekivano - SLIJEDE SPOJLERI!

Maginjača

Priča počinje u Crnoj Gori, u Boka Kotorskom zalivu, gdje vidimo Đorđa (Sergej Trifunović) kako se vozi u čamcu i ide ka Rosama, dok mu čamdžija objašnjava da su tu ljudi najgostroprimljiviji, ali Đorđe odbija da učestvuje u konverzaciji i nakon dobijene SMS poruke, baca mobilni telefon u vodu.

Dolazi pred kafanu gdje mu govore da je sezona zatvorena, ali on ipak sjeda i čeka da ga nezainteresovana konobarica Julija (Mina Sovtić) usluži. Za stolom dalje od njega, karte igraju vlasnik objekta Renko (Milivoje Obradović), Pop (Branimir Popović) i Vuk (Bojan Dimitrijević).

Đorđe nastavlja čudno da se ponaša i sa suzama u očima da gleda ka vodi, pa se na kraju i zaplakuje. Upućuju ga na Forticu gdje izvesni Periša možda može da mu da smještaj za naredne dane.

Međutim, Đorđe nastavlja samo da sjedi i jeca, jedva se predstavivši ljudima u kafani. Govori im da je iz Beograda i da je arhitekta, a oni mu naručuju rakiju - maginjaču za koju konobarica upozorava da "mijenja percepciju". Đorđe ispija duplu.

Na Forticama je grupa arheologa iz Beograda koja istražuje kamenje na tom mjestu. Kod njih dolazi Rnjo (Vule Marković) koji se predstavlja kao vlasnik tog zemljišta i pita ih koliko to kamenje vrijedi, dok on kod sebe ima izvjesni "svarog" kamen. Profesor izgleda šokirano pri pogledu na taj kamen, a Rnjo mu dozvoljava da ga uzme i procijeni mu vrijednost uz prijetnje "ako me zaje**š"...

U kafani, Đorđe je već "mrtav pijan".

"Nije maginjača za kontinentalca", ističe pop, dok gledaju Đorđa kako odlazi da se "isprazni" u moru, a potom i pada u hladnu vodu. Niko od muških se ne pomiče da mu pomogne, jer ne bi da prekidaju partiju karata, ali Đorđe uspjeva da se izvuče i sam.

Uz dok gde je kafić prolazi luksuzna jahta, a svi se komešaju i zatvaraju vrata i prozore kafane, dok ribar Vuk odlazi demonstrativno kući.

Milutin

Vidimo scenu u jednoj šupi gdje dječak plače, dok njegovog oca drže na nišanu. Ulazi vođa ove kriminalne bande i tjera dječaka da ponovi šta je njegov otac rekao u kafani pred svima.

"Je*eš zemlju đe je Milutin postao glavno mu*o", kroz suze govori dječačić.

Milutin onda pita dječaka da li zna da broji i koliko riječi ima u ovoj rečenici, onda slijedi šok scena

Čovjek vadi pištolj i dok izgovara riječ po riječ, udara dječaka iz sve snage pištoljem u glavu dok on doziva oca i krv mu lipti niz lice. "E, sad će i tata da zna da broji", govori on i polazi i ka dječakovom ocu.

S ove užasne scene, vode nas u Perišin (Dragan Mićanović) dom u kojem živi sa kćerkom Olgom (Ana Lečić). Njega posjećuje pomenuti Milutin, ali ovdje je stariji, pa shvatamo da je prethodna scena bila sjećanje, i traži da mu Periša isplati odmah dug s kamatom.

"Vraćam ti do kraja godine kako smo i rekli", govori mu Periša, ali mu Milutin označava da mu treba odmah i da se rok promijenio, a u zamjenu za pare mu traži hotel...

"Prepiši mi Forticu onda. Jeste skuplja od duga, ali kada se nema, skupo se daje za jeftino. I da ne kažeš da sam pi*da, imaš sedam dana i nemoj da kasniš", poručuje Milutin Periši dok značajno gleda ka njegovoj kćerki koja je u tom trenutku izašla iz kuće i komentariše da je "lijepa, ista majka".

Po izlasku iz kuće, Milutin prilazi Olgi koja peca na doku i raspituje se za njene studije, a otac je poziva nazad u kuću prije nego što joj Milutin ponudi pomoć "oko svega". Periša joj govori da će morati nazad za Beograd, ali dobija kratak odgovor - "ne pada mi na pamet".

Nemilo mjesto

  Profesor arheologije se ponašao čudno dok je gledao u svarog kamen, koji potom ostavlja u svojoj sobi i upućuje se sam na takozvano Nemilo mjesto, brdoviti kamenjar okružen morem. Korača liticama, a potom dolazi do ivice i skače na stijene.

Zejo, mladić koji je prethodno vidio kako Rnjo predaje kamen arheolozima, dobija napad panike i otac ga smiruje. Shvatamo da je on bio taj dječak kojeg je Milutin udarao pištoljem u glavu, a posljedice su vidne po njegovo mentalno zdravlje.

Đorđe nalazi Perišu kako bi mu ustupio smještaj, dogovaraju se, a stižu i vijesti o arheologu koji je izvršio samoubistvo.

Vidimo da su Rnjo i Olga par dok stoje zagrljeni i gledaju u vodu, a potom i scenu njih dvoje iz prošlosti na istom mjestu, kada su se igrali kao djeca. Dok se njih dvoje sunčaju na stijenama, iz daljine ih posmatra Zejo dok se drži za međunožje.

Olgi se učinilo da je vidjela svoju mamu, što shvatamo da nije prvi put i ljuta je na sebe jer misli da s njom nešto nije u redu. "Tu je, tu je stalno", govori ona Rnju. "Svi smo mi tu, živi, mrtvi, svi smo mi zajedno. Nemoj da brineš", odgovara joj on, a potom ulaze u neki stari kameni tunel u brdu.

Đorđe se raspituje šta se dešava u ovom mjestu kod Renka, koji mu objašnjava da se sve vrti oko broja sedam. Anđa (Vesna Trivalić), njegova žena, raspituje se koji je ovo po redu ove godine (misleći na arheologa) i dodaje da "zna more svoju mjeru", a muža opominje da ne bude četvrti.

Julija i čamdžija takođe komentarišu smrt arheologa, na šta on ističe: "Opasno je kopati po Nemilom mjestu. More ti da života, zdravlje, mora ti nešto i uzeti. Svake godine sedam života uzme. Prvo je pao onaj sa helikoptera, ronioca digoše u vazduh, arheolog je treći, ima još mjesta. Valja biti oprezan Julija."

Olga dolazi u hotel svog oca, a spremačica joj govori da ne smije da uđe u sobu mrtvog čoveka. Zbog toga, umjesto nje ulazi Olga, a prvo što vidi je kamen, koji verovatno neprimjetno uzima sa sobom.

Đorđe je i dalje rastrojen i van sebe, udara glavom o tuš kubinu dok se kupa, a prva epizoda se završava, dok mi jedva čekamo da čujemo dalje njihove priče i saznamo - šta se dođavola ovdje dešava?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

loader