• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dani izraelskog filma - Ne postoji mjesto kao što je dom

Dani izraelskog filma od 04. do 09. 05 2010. u 20:00 u maloj Sali KIC Budo Tomović (ulaz slobodan)

 Dani izraelskog filma - Ne postoji mjesto kao što je dom Izvor: MONDO

Vjerovatno smo svjedoci zvezdanog trenutka izraelske kinematografije. Od 2005. izraelski filmovi su redovni na glavnim programima najznačajnih svetskih festivala (Berlin, Kan, Venecija,..) na kojma i pobjeđuju, nominovani su za „Oskara“, a i kritika ih često nagrađuje laskavim priznanjima. Ipak, uslovno bi se moglo reći da je crvena nit, koja je povezivala ova djela, prije svega, inspirativna ali nadasve surova tematika sukoba, konflikta, rata i njihovih posledica. Jer, ni filmadžije nisu svemoćne da mogu da riješe one probleme koje već decenijama ne uspijevaju političari.

Manje dominantna linija u ovoj kinematografiji u ekspanziji, je ona koja je fokusirana na onaj manje dramatičan i filmičan aspekt života, a to je svakodnevnica, pokušaj „normalnog“ života u globalno nenormalnim okolnostima. Kažu da živimo u vremenu kada se redefiniše organizacija ljudske zajednice, a njen nukleus, porodica, doživljava institucionalnu i suštinsku krizu.

Program, tradicionalne Nedjelje izraelskog filma, ove godine, fokusiran je dakle, na analizu života koji nije prisutan na naslovnim stranama i u vijestima medija, grčevitoj i tihoj borbi, ne teritorije nego za očuvanje onoga što bivstvovanju daje smisao, a to je porodica u njenom punom biološkom, socijalnom i arhetipskom značenju.

Žanrovski šaroliki, drame, preko melodrame do komedije, svi imaju istu namjeru da motivišu gledaoca da skrene pogled sa globalne konfuzije na mikrokosmos sopstvene egzistencije. Iako je Izrael specifičan, i sa turbulentnom istorijom, ovi filmovi bez problema komuniciraju sa ostatkom planete, jer postavljaju prava pitanja na pravi način. A jedno od njih da je svakome potreban dom i oni najbliži u njemu.

Dinko Tucaković



Sedam dana
The Seven Days (2008)

Utorak 4. maj (mala sala KIC-a; ulaz slobodan)

Režija: Ronit Elkabec, Šlomi Elkabec
Scenario: Ronit Elkabec, Šlomi Elkabec
Uloge: Ronit Elkabec, Albert Iiuz, Jael Abekasis, Simon Abkarian, Hana Laslo, Moše Ivgi, Karen Mor
Žanr: Drama, Ratni
Trajanje: 103 min.

U judaizmu, Šiva (sedam) je sedmodnevni period žalosti nakon sahrane. Preminuli se često sahranjuje na sam dan smrti. Narednih sedam dana, ožalošćeni moraju poštovati striktna pravila i nije im dozvoljeno napuštanje doma preminulog. Šiva je crna komedija, intimni portret gupe ožalošćenih. Film nas upoznaje sa posebnom vrstom ponašanja koja se manifestuju kroz stroga religijska pravila. Kao rezultat toga, život porodice koja je primorana da bude na okupu pretvara se u konflikt ispunjen gorčinom i pakošću koji će nadvladati tugu i zajedništvo.



Radost
Joy (2005)

srijeda 5. maj (mala sala KIC-a; ulaz slobodan)


Režija: Džuli Šlez
Scenario: Omer Tadmor
Uloge: Sigalit Fuks, Tal Fridman, Dorit Lev-Ari, Karen Mor, Aleksandar Senderovič
Žanr: Komedija, Drama
Trajanje: 90 min.

Porodična priča o starijem bračnom paru i njihovo dvoje djece čiji se život mijenja kada im ćerka priredi iznenađenje - učestvovanjem u popularnoj TV emisiji. TV šou će ih dovesti u situaciju da se suoče sa porodičnim tajnama koje su bile zakopane i gotovo potpuno zaboravljene. Riječ je o veseloj i tužnoj priči o starijem paru koji je naučio da živi lišen nježnosti i ljubavi. Film nam otkriva muškarca (sina) koji ne uspijeva da prevaziđe gubitak posla i riješen je da odustane od svog bračnog života. I ženu, (kći čije ime znači sreća) koja po prvi put u životu nalazi snagu da voli i bude voljena.


Nulta godina
Year Zero (2004)

četvrtak 6. Maj (mala sala KIC-a; ulaz slobodan)

Režija: Josef Pičhadze
Scenario: Josef Pičhadze, Dov Stojer
Uloge: Jusuf Abu-Varda, Džek Adalist, Sara Adler, Asaf Aštar, Vladimir Fridman, Sason Gabai
Žanr: Drama
Trajanje: 131 min
Čini se da se svakom desi da u određenom trenutku života mora da krene iz početka, od nule. Usljed nesreće, okolnosti ili namjerno, životi različitih stanovnika Tel Aviva prepliću se sa tragičnim posljedicama. Reuven i Mihal, u svojim 40-im, još ranije su odlučili da ne žele da imaju djecu. Ali, kako će Reuven reagovati ako Mihal nakon svih ovih godina ostane trudna? Ana je samohrana majka koja završava na ulici. Da bi skrpila kraj s krajem i obezbijedila opstanak sebi i sinu, Ana postaje prostitutka. Kagan ima problema sa odnosom prema ocu. On želi da snimi film o svom ocu koji je bio začetnik pank pokreta u Izraelu. Upoznaje jednog od bivših članova benda i sada mora promijeni sliku o svom ocu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA