• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CNP: Koncert kamernog hora ''Joan Kristu Danielesku”

Muzički centar Crne Gore i Crnogorsko narodno pozorište i ove godine priređuju koncert povodom proslave pravoslavnog Božića.

 CNP: Koncert  kamernog hora ''Joan Kristu Danielesku” Izvor: MONDO

Na Velikoj sceni crnogorskog nacionalnog teatra u ponedjeljak 4. januara, u 20 sati, nastupiće kamerni hor ''Joan Kristu Danielesku” iz Rumunije, jedan od najboljih horskih ansambala u ovoj zemlji.

Pod dirigentskim vođstvom Valentina Grueskua, repertoar koncerta obuhvatiće duhovne i svjetovne kompozicije, koje se izvode povodom velikog hrišćanskog praznika. Program uključuje djela različitih epoha koja će biti izvedena na rumunskom, engleskom, francuskom i latinskom jeziku.

Mješoviti kamerni hor ''Joan Kristu Danielesku” prva iskustva je sticao učestvujući u kulturnom životu Ploeštija od 1972. godine kada je grad slavio inauguraciju Kuće kulture. Od tada su izveli veliki broj koncerata (nekoliko stotina nastupa) kao učesnici mnogih festivala u Rumuniji i širom Evrope: Areko (Italija), Friedek Mistek (Češka), Langolen (Irska), Berlin, Magdeburg, Salcvedel (Njemačka), Kardic, Preveza i Delfi (Grčka), Budimpešta (Mađarska), Lion, Turnon, Le Van, Sen Hen ( Francuska), Bern, Cirih, Interlaken, Besersdorf, Hutvil (Švajcarska), Istanbul ( Turska), Utreht i Hag ( Holandija)…Hor za sobom ima i niz priznanja.

Repertoar hora obuhvata gotovo trista kompozicija različitih epoha i žanrova kako rumunskih tako i inostranih autora. Sastoji se od uobičajenog a capella repertoara, a uključuje i duhovne kompozicije za soliste, hor i orkestar.

Današnji repertoar hora oblikuje se od 1994. godine, od kada hor djeluje pod upravom dirigenta dr Valentina Grueskua. Neosporan profesionalizam, strast za pjevanjem i senzibilnost čine ovaj ansambl jednim od najboljih kamernih horova u Rumuniji. Njihova ostvarenja zabilježena su i na dva kompakt diska ''Zvuci radosti” i „Psalmodiando” koji sadrže a capella Božićnu muziku, kao i svjetovna djela rumunskih i inostranih autora.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA