• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera predstave "Što je čoek do li biciklista"

Izvor MINA

Predstava „Što je čoek do li biciklista“, koja će biti premijerno izvedena u nedjelju, biće centralni događaj ovogodišnjih Septembarskih dana i poklon Opštine povodom Dana oslobođenja.

  Predstava je rađena po tekstu novinara i književnika Zorana Kopitovića, u adaptaciji i režiji Slobodana Milatovića i koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Zahumlja.

Urađena je po Kopitovićevom romanu "Amerikanac u Parizu" i njegovom dramskom tekstu "Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori", za koju je scenografiju i eksponate uradio nikšićki vajar Marko Petrović Njegoš, što je i njegova likovna instalacija, posebne estetske vrijednosti.

Potpredsjednik Opštine Radoš Šućur kazao je da je poseban značaj tog predstave što je "sva potekla iz Nikšića”, od autora teksta i reditelja, do glumaca, scenarista i kompletne ekipe.

“Kopitović, koji je prvi roman napisao u 25. godini, a nažalost u saobraćajnoj nesreći stradao prije 20 godina, nedovoljno je prisutan na našoj sceni. Bio je pisac i novinar koji se 90-ih godina prošlog vijeka kao rijetko ko uhvatio u koštac sa tim problematičnim danima i posao radio na sebi svojstven način”, ocijenio je Šućurna konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, Kopitović je, nažalost, izgorio u svemu tome, ali je ostavio veliki trag u stvaralaštvu.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić rekao je da zajedno sa Zahumljem realizuju još jednu nikšićku priču, koju će pred publiku donijeti Nikšićani.

Bulajić je kazao da Nikšićko pozorište, od kako je u novoj zgradi, otvara i zatvara pozorišne sezone sa svojim premijernim projektima.

Tako će, kako je kazao, i početak ove sezone označiti premijera "Što je čoek do li biciklista".

„Ostaje žal što taj svojevrsni pozorišni spektakl, kakva je bila vizija i koncept reditelja Slobodana Milatovića, neće moći biti premijerno izveden na otvorenom prostoru ispred Dvorca kralja Nikole, zbog najavljenih loših vremenskih prilika, ali vjerujemo da ništa neće moći umanjiti umjetničke vrijednosti, ni zatvoreni prostor i scena Nikšićkog pozorišta”, rekao je Bulajić.

On je istakao da su “ubijeđeni da će ovo biti još jedna kultna predstava Milatovića, jednog od najznačajnijih reditelja alternativnog i ambijentalnog teatra i jednog od njegovih rodonačelnika u Crnoj Gori i u regionu, čiji projekti žive decenijama”.

Bulajić je podsjetio na Milatovićevu predstavu “Đetići u Parlamentu”, koja je za dvije godine imala 40 izvođenja.

Govoreći o predstavi reditelj, Milatović je iskazao uvjerenje da će to biti pozorišna priča za pamćenje zahvaljujući prije svega sjajnom tekstu Kopitovića.

“Kopitović je najautentičniji i najbolji prozni pisac u Crnoj Gori u zadnjih 30 godina, i to nije samo moje mišljenje. Drago mi je što 20 godina nakon njegove smrti i prve verzije ove predstave, radimo omaž Zoranu i njegovom stvaralaštvu. Nije to pitanje duga i sjećanja, već su ljudi poput njega i Vita Nikolića važni za Nikšić i moramo ih čuvati od zaborava”, rekao je Milatović.

On je ocijenio da je najbolja predstava koju je do sada uradio "Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori".

„Ovo je drugačija verzija, jer je Kopitović poslije svakog čitanja nov i svoj“, rekao je Milatović.

Posebnu vrijednost predstavi, kazao je Milatović, daju likovne instalacije koje je uradio vajar Marko Petrović Njegoš.

Govoreći o svom viđenju te priče, Petrović Njegoš je kazao da mu je moglo samo faliti vremena, ali ne i inspiracije, uz takav tekst, reditelja koji mu je dao potpunu slobodu i odličnu glumačku ekipu.

U rediteljskom konceptu predstave “Šta je čoek do li biciklista” zastupljeni su i hor i ansambl Zahumlja, scenografiju je uradila Suzana Pajović, a igraju Momo Pićurić, Sreten Mitrović, Vojo Krivokapić, Mihailo Perošević, Boban Čvorović, Nebojša Vulanović, Velizar Kasalica i mlada Jana Bjelica.

Čvorović je kazao da je takav pisac, kakav je bio Kopitović, nažalost, dugo bio u zapećku i da se nada da će se ta situacija promijeniti.

Kopitovićev tekst, je po ocjeni Peroševića, vrlo aluzivan i lako je prepoznati događaje iz bliže istorije Crne Gore.

“Kopitović je od lijepog izrugivanja došao do rijetkog sarkazma, a iako je tekst bazirao na lokalni milje, uspio je da dostigne univerzalne vrijednosti”, rekao je Perošević.

Kasalica je kazao da je siguran da će predstava još jednom pokazati da je "Nikšić bio i ostao kulturna perjanica Crne Gore”.

Najmlađi član ansambla, Jana Bjelica, kazala je da će u predstavi pokretom pokušati da publici prenese emocije.

“Igram dio iz 'Labudovog jezera' i pokušaću da iskažem svu patnju labuda. Trudiću se da oživim partnera na sceni- biciklo i da publika vidi na sceni bijelog i crnog labuda”, rekla je Bjelica.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA