• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deseti sajam knjiga od 5. do 11. maja u Podgorici

Izvor MINA

Deseti međunarodni podgorički sajam knjiga pod sloganom “Snovi za čitanje“ biće održan od petog do 11. maja, a glavni gost biće Turska.

 Deseti sajam knjiga od 5. do 11. maja u Podgorici Izvor: MONDO

Knjige
Izvor: MONDO
Direktor Sajma, Predrag Uljarević, ocijenio je da deset godina Sajma predstavlja veliki jubilej, jer je, tokom organizacije, često bilo finansijskih problema.

„Sajam je postao markantna i nezaobilazna činjenica kulturne prepoznatljivosti države. Postao je tradicionalna manifestacija i grad Podgorica upisan je na mapu međunarodnih sajmova, a regionalni izdavači odavno već planove prave i vezuju za ovaj Sajam“, kazao je Uljarević na konferenciji za novinare.

On je rekao da je na dosadašnjim sajmovima bilo više stotina hiljada posjetilaca, da je učestvovalo više od 20 država i većina najznačajnih crnogorskih pisaca i izdavača.

Uljarević je kazao da mu je čast što je ovogodišnji gost Sajma Turska i da će to biti prilika da se građani Crne Gore bliže upoznaju sa turskim piscima i izdavačima.

Sajam će biti održan u Delta sitiju, kako je naveo Uljarević, za vizuelni izgled biže zadužena „Mapa“.

Ambasador Turske u Crnoj Gori, Mehmed Nijazi Tanilir, rekao je da su sa zadovoljstvom prihvatili poziv organizatora da budu gost na ovogodišnjem Sajmu.

„Prethodne dvije godine imao sam priliku da posjetim Sajam i vidim da vlada veliko interesovanje od Podgoričana tako da smatramo da je jako važno da i mi bude dio toga“, kazao je Tanilir.

Prema njegovim riječima, učešće Turske na Sajmu biće prilika da se crnogorska javnost upozna sa turskim piscima i da sagleda kulturu Turske iz više aspekata.

On smatra da će na poseban način ostaviti utisak kod crnogorske publike.

Direktor Yunus Emre Instituta iz Turske, Džihan Ozdemir, kazao je da će taj Institut prvi put učestvovati u organizaciji Sajma i da je cilj te kulturne institucije da vrijednosti turske kulture budu predstavljene Crnoj Gori.

On je podsjetio na to da su prvi koraci u saradnji dvije države napravljeni između ambasadora Tanilira i predstavnika „Nove knjige“ dok on još nije postavljen za direktora Instituta.

„Izložićemo knjige različitih turskih izdavača, ugostićemo poznate turske književnike koji će se obratiti podgoričkoj publici i ekipu koja će predstaviti proces izdavanja knjige u vrijeme Osmanskog carstva. Biće predstavljeni turska kafa i čaj, kao i tradiconalno slikarstvo „ebra“ i kaligrafija“, objasnio je Ozdemir.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA