• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KIC: Badi Assad

Koncert čuvene brazilske umjetnice u Velikoj sali KIC Budo Tomović. Početak 21:00

 KIC: Badi Assad Izvor: MONDO

Badi Assad (čita se: Bađi Asađ) je jedan od najtalentovanijih brazilskih umjetnika; ona stvara sopstveni umjetnički izraz kroz spoj klasične-world pop- folk rock-jazz flamenco muzike.

Poznata kao jedan od najboljih klasičnih gitarista u svojoj zemlji istovremeno i kao vrstna pjevačica koja gaji improizatorski stil, a la Bobby McFerrin, pjevajući na engleskom i portugalskom jeziku, komponujući muziku i tekstove, Badi Assad zaslužuje epitet svestrane i izvandredne savremene umjetnice. Potiče iz muzičke porodice - mlađa sestra renomiranih gitarista Serđa i Odaira Asada (u svijetu poznatih kao Duo Asad).

Studirala je gitaru na Univerzitetu u Rio de Žaneiru. Badi je usavršavala specijalne-perkusionističke tehnike glasa, usana i tijela, koje kombinuje sa sviranjem gitare. Godine 1987. nastupala je na međunarodnom festivalu Villa-Lobos i proglašena je najboljim brazilskim gitaristom.

Prvi album “Solo” izdala je 1994. kod nezavisne kuće Chesky. Internacionalna slava rasla je sa albumom “Rhythms”, koji je bio proglašen kao Najbolji klasični album godine od strane časopisa Guitar Player 1995. i dodijelio joj nagradu za najboljeg akustičnog izvođača; magazin Acoustic Guitar proglasio je takođe najboljim klasičnim gitaristom, a časopis Jazziz virtuozom najvećeg ranga.

Njen album Chameleon izdat 1997. u Verve records, pobrala je sjajne kritike, koje je prate tokom cijele karijere. Od 1994. do danas objavila je preko deset albuma, poslednja dva “Verde” i “Wonderland” u izdanju renomirane kuće Deutsche Grammophon.

Sarađivala je sa umjetnicima svjetskog renomea kao što su Pat Metheny, George Harison, Milton Nascimento, Egberto Gizmonte, Ralph Towner, kao i sa Larry Coryell i John Abercrombie, sa kojima je snimila i poseban album Three Guitars (2002). Natupa širom svijeta na najprestižnijim muzičkim scenama i festivalima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA