• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KIC: Libertas

Od 26. do 30. januara na repretoaru bisokopa KIC-a je istorijska drama „Libertas“. Projekcije od 18.00 i 20.30

 KIC: Libertas Izvor: MONDO

Sinopsis:

Izvođenje komedije Dundo Maroje Marina Držića ispred Kneževog dvora, središta vlasti Dubrovačke republike, okuplja plemstvo, veleposlanike i samoga Kneza. Duhovita alegorija licemjerja i nepravednostii što idu uz bogatstvo i moć iziritira vlasti, te Knez napusti predstavu. Siva eminencija Republike, cenzor Luka, odlučuje da iskoristiti priliku i da preduzme mjere protiv Marinove družine.

Prvi s kojim dolazi u sukob je gospar Zamanja, Držićev mecena, plemić i bivši viceadmiral dubrovačke flote. Cenzor Luka optuži ga za klevetu i baci ga u tamnicu. Ne uspjevši da oslobodi oca, Zamanjina kći Deša pridružuje se urotnicima protiv Senata pod vodstvom gospara Bučinića. U nadi da će dobiti potporu za svrgavanje vlasti u Dubrovniku odlazi u Firencu.

Vrijeme je Karnevala. Uprkos represijama, Marinova družina nastavlja s predstavama i provokacijom. Međutim Senat postaje sve manje popustljiv prema bilo kojem obliku kritike vlasti, te Marinov prijatelj, glumac Lukarević, napušta družinu i sklanja se u Firencu.

Držića kazne povećanjem taksi na izvođenje njegovih djela i zaplijenivši dobra zbog nagomilanih dugova. Ugrožen od cenzora, Držić dobija podršku pjesnika fra Mavra Vetranovića, ali sukobljava se sa svojim bratom Vlahom, cijenjenim dubrovačkim slikarom koji podržava vlast Senata. Slijedeći vlastita uvjerenja i osjećaj za pravdu, Marin se pridruži urotnicima i teška srca odluči da emigrira u Firencu.

U Toskani, Držić se povezuje s izgnanim Dubrovčanima, glumcem Lukarevićem i Zamanjinom kćeri Dešom, prema kojoj je oduvijek osjećao privrženost. Nadahnut naprednošću Toskane piše Libertas, novi Statut Dubrovačke republike utemeljen na slobodi govora i stvaranja...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA