• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veče uz stihove Džima Morisona

Veče poezije posvećeno kultnom američkom muzičaru Džimu Morisonu, održaće se u Američkom uglu, u ponedjeljak u 20 časova

 Veče uz stihove Džima Morisona Izvor: MONDO

Stihove iz Morisonove zbirke “The Lords and the New Creatures” govoriće pjesnikinja Tanja Bakić, prenose “Vijesti”.

Kultni pjesnik i muzičar, frontmen legendarnog benda “The Doors”, rodio se na današnji datum 1943. godine u Melburnu, na Floridi. Završio je srednju školu u Virdžiniji, da bi potom, nakon mnogo lutanja, završio studije kinemoatografije na UCLA u Los Anđelesu.

Tamo je sreo klavijaturistu Reja Manzareka sa kojim će formirati slavni bend „The Doors“ 1965. godine. Samo ime grupe "The Doors" dobilo je ime prema poemi Vilijama Blejka „Vjenčanje neba i pakla“.

Zbog nezdravog života i konzumiranja narkotika, Morison je do 1966. godine dobio prepoznatljiv izgled sa fotografije koja se nalazi na omotu albuma "The best of" iz 1966. godine, tzv. Hristova poza, koja ga je zapravo, proslavila.

Osim što je bio frontmen "The Doorsa", Morison je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pjesmu "The Unknown Soldier".

Zbog svoje harizme i fizičkog izgleda vrlo brzo je stekao status seks-simbola, ali biografi svjedoče da je u njegovom srcu jedino značajnije mjesto imala Pamela Korson, djevojka koju je upoznao mnogo prije sticanja slave, i koja je s njim bila sve do njegove smrti. Njoj je posvetio i svoju knjigu poezije "Divljina".

Morison je vjerovao da je moguće promijeniti svijet - i u tome nije uspio.

Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima 3. jula 1971. godine, a ono što izaziva kontroverze je činjenica da autopisija uopšte nije obavljena. Sahranjen je u Parizu, na poznatom groblju Per Lašez, gdje su sahranjeni i velikani poput Balzaka i Šopena.

Za svoje fanove bio je vizionar, duhovni vođa sa misijom da čovjeka oslobodi autoriteta i ugnjetavanja. Morisonov kult bio je vrlo snažan u naredne dvije decenije u bivšoj SFRJ među hipicima i drugim ljubiteljima rock-muzike, te različitim duhovnim tragačima.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA