• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drugi festival crnogorskog teatra od 6. oktobra

U takmičarskom izboru (Selekcije i Selekcije Plus) smotre, biće prikazane predstave nastale u prethodnoj pozorišnoj sezoni

 Drugi festival crnogorskog teatra od 6. oktobra Izvor: MONDO

Drugi festival crnogorskog teatra u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće održan od 6. do 17. oktobra u nacionalnom teatru, a zvaničnim programom glavnog, takmičarskog izbora (Selekcije i Selekcije Plus) smotre, obuhvaćene su predstave nastale u prethodnoj pozorišnoj sezoni.

U pomenuti izbor predstava, uvrštene su najbolje predstave profesionalnih crnogorskih pozorišta, festivalske produkcije ili koprodukcije koje su premijerno izvedene u Crnoj Gori.

Glavni izbor, po odluci selektora Veselina Radunovića proširen je i na ostale scenske oblike koji po tradicionalnim pozorišnim odrednicama ne pripadaju dramskom teatru. Osim takmičarskih, festival će i ove godine imati Selekciju “Off” koju je formirala rediteljka Ana Vukotić.

Program nazvan “Selekcija” čini sedam predstava: “Danilo” u režiji Radmile Vojvodić (produkcija CNP-a), “Srčana kap” u režiji Blagote Erakovića (produkcija Nikšićkog pozorišta), “San ljetnje noći” u režiji Paola Mađelija (produkcija CNP-a), “Medeja” u režiji Slobodana Milatovića (produkcija KC “Nikola Đurković”) iz Kotora, “Lažljivci” režija Marka Manojlovića (produkcija Gradskog pozorišta iz Podgorice), “Malograđanska svadba” Eduarda Milera (produkcija CNP-a) i “Čarobnjak” Milana Karadžića (Kraljevsko pozorište “Zetski dom”).

U program “Selekcije Plus” selektor Željko Hubač uvrstio je predstave “U lovu na bubašvabe” u režiji Veljka Mićunovića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i “Sirena Viktorija” u režiji Gorana Bulajića u produkciji NUCK “Aco Šopov” Narodnog teatra iz Štipa, kao ostvarenja koje odražavaju pozorišno djelovanje stvaralaca iz Crne Gore u drugim sredinama.

Govoreći o koncepciji Festivala crnogorskog teatra, direktor CNP-a i ove smotre Janko Ljumović, ukazao je na značaj ovog pozorišnog projekta, budući da on ima misiju prezentovanja produkcije, koja svim akterima pozorišnog života, po njegovom mišljenju, treba da postane referentna tačka.

''Festival i potreba da unutar njega razvijamo regionalnu i međunarodnu saradnju, predstavlja osnovu za dijalog koji su akteri pozorišne umjetnosti već ostvarili u svom djelovanju u savremenoj istoriji pozorišta u Crnoj Gori. Festival postaje izazov, a njegova ideja nije samo replika sličnih koncepata koji postoje unutar sličnih nacionalnih festivala u drugim zemljama. On treba da bude mjesto koje emanira najbolje rezultate.''

Selektor glavnog programa, teatrolog Veselin Radunović naveo je i da će, za razliku od prvog izdanja festivala kojim su predstavljeni mladi autori i savremeni tekstovi, ove godine glavnu riječ voditi ostvarenja reditelja srednje i starije generacije.

''Iz ovog izbora, opravdano izostaju predstava “Odumiranje” Nika Apera, opera “Balkanska carica” neće biti izvedena iz tehničkih razloga, a iz istih razloga nećemo vidjeti ni Pandurovog “Kaligulu” budući da nije predviđen za prostor scene-kutije''.

Koordinator festivala Goran Bulajić istakao je značaj okruglih stolova novinara i kritike koji će biti održani u okviru pratećeg programa, a razgovore o predstavama vodiće književnik Balša Brković i književni kritičar Marinko Vorgić.

Koordinator Edin Jašarević istakao je projekat “Čarnin poj” u režiji Petra Pejakovića i produkciji “Kulturmobila” i “Prababa” iz Beograda koji pripada selekciji “Off”.

''Što se tiče Off selekcije tiče, ona nije takmičarskog karaktera i u njoj će biti još i predstava “Nema predstave” Petra Pejakovića''. kazao je Jašarević.

U žiriju Festivala crnogorskog teatra su: rediteljke Marija Perović i Ana Vukotić, crnogorski pozorišni kritičar Siniša Jelušić, producent Damir Domitrovič Kos iz Slovenije i Bojan Munjin iz Hrvatske. Žiri će dodijeliti nagrade: za najbolju predstavu, domaći tekst, režiju, žensku i mušku ulogu i autora saradnika.

Pokrovitelji Festivala je predsjednik Vlade RCG Milo Đukanović, a generalni pokrovitelj je Ministarstvo kulture sporta i medija. Podršku manifestaciji pružile su i opštine- Podgorica, Kotor, Nikšić, agencije “Mapa”, “Delta city Montenegro” i Gradski saobraćaj Podgorica.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE