• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Foks I njegovi prijatelji” u Karveru

Jedan od najplodnijih njemačkih režisera Rajner Verner Fazbinder napravio je prvi film u kojem su glavni likovi homoseksualci

 “Foks I njegovi prijatelji” u Karveru Izvor: MONDO

Ciklus predavanja i projekcija filmova koji knjižara “Karver” organizuje u saradnji sa Kulturno-informativnim centrom “Budo Tomović”, u utorak u 20 sati nastavlja veče posvećeno jenom od najvećih filmskih reditelja, Rajner Verner Fazbinderu.

O Fazbinderu će govoriti Aleksandar Bečanović, književnik i filmski kritičar, a ovom
prilikom, publika će moći da vidi film “Foks i njegovi prijatelji”.

Rajner Verner Fazbinder (1945–1980) začetnik je njemačkog novog talasa, te jedan od najplodnijih režisera, uopšte.

Svoj prvi pozorišni komad “Kraj tužnog razdoblja” napisao je kao devetogodišnjak. Kako iz dva pokušaja nije položio prijemni ispit za režiju na Filmskoj akademiji u Berlinu, Fazbinder se 1967. kao izvođač pridružio "akcijskom pozorištu" u Minhenu, koje je na scenu uglavnom postavljalo žestoke i provokativne političke komade. Nakon toga, Fazbinder osniva zasebnu pozorišnu ekipu, koju definiše kao “antitetar“. Kad je u svojim filmovima “Putovanje majke Kusters u nebo” iz 1975. te “Treća generacija” iz 1979. jasno pokazao da terorizam svoje korijene ima ponajprije u privatnim frustracijama pojedinaca, a tek potom u političkim idejama i klasnoj svijesti, Fazbinderu se život našao u opasnosti. Prijetnje smrću i anonimna pisma još su više učestala nakon početka prikazivanja TV serijala “Berlin Alexanderplatz” u kojem je ismijavao naciste i nacistički režim. Njegova manična opsjednutost filmskim stvaranjem jedinstvena je u istoriji kinematografije.

“ Fox i njegovi prijatelji” (1974) je prvi njegov film u kome su likovi homoseksualci, a da zbog toga nijesu izopšteni iz društva. U ovom filmu prikazana je ljubav nesofisticiranog muškarca iz radničke klase prema sinu jednog industrijalca.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE