• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Skočiđevojka” ponovo u Budvi

“Budva Grad teatar 2008.” predstavlja “Skočiđevojku”, a na Trgu pjesnika srijeda je posvećeno teoriji i kritici savremene likovne umjetnosti

 “Skočiđevojka” ponovo u Budvi  Izvor: MONDO

U Budvu, svoju “postojbinu“, u srijedu se “vraća“ prošlogodišnja koprodukcija Grad teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, drama “Skočiđevojka“ Maje Pelević, inspirisana motivima istoimene pripovijetke Stefana Mitrova Ljubiše, u režiji Kokana Mladenovića.

Paštrovsko predanje o posvećenoj i apsolutnoj ljubavi Ruže i Stevana, o ljubavi kao mjeri stvarnog i nestvarnog, ljubavi kao pobuni, odmjetništvu od mržnje, blata, svakodnevice i kompromisa, kako je zapisao dramaturg predstave Svetislav Jovanov, nastavlja ovogodišnji dramski segment “Budvanskih priča“.

Ljubišina pripovijest, zabilježena između 1868. godine i njegove smrti, koja se u verziji Maje Pelević završava Ružinim riječima “Zemlje su mirne. Sve je već prošlo. A mi nikome nijesmo dužni sem ljubavi“, sa velikim uspjehom doživjela je premijeru prošlog ljeta u Budvi, i na isti način nastavila da živi na redovnom repertoaru SNP – a u Novom Sadu.

Kao Ružu i Stevana publika će vidjeti Natašu Šolak i Branislava Trifunovića, a u predstavi igraju i Radoje Čupić, Gordana Kamenarović, Draginja Voganjac, Jugoslav Krajnov, Nenad Pećinar, Sanja Krajnov, Jovana Mišković, Jovana Balašević, Andreja Kulušević, Jelena Marković. Scenografiju potpisuje sam reditelj, kostime Marija Sremac, muziku Irena Popović (u muzičkoj pratnji su pored kompozitorke i Arpad Bakoš i Nikola Dragović), a koreografiju Olivera Kovačević – Crnjanski. Jezičku redakciju teksta “Skočiđevojka“ uradio je Sreten Perović.

Program ovogodišnjeg Trga pjesnika nastavlja se kao veče posvećeno teoriji i kritici savremene likovne umjetnosti, a njegov ekskluzivni gost je Edvard Lusi Smit, jedan od najznačajnijih teoretičara ove oblasti, kritičar svjetskog renomea koji je i poznati pjesnik - član je Evropske akademije za poeziju, dobitnik memorijalne nagrade “Džon Levlin Rajs“.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA