I svinje znaju kako da koriste predmete kao oruđe!

Autor:

Delfini, šimpanze, slonovi, delfini, vrane su retke životinjske vrste sposobne da koriste predmete kao oruđa. Sada je ta prilično ekskluzivna lista dobila je još jednog člana – svinje.

I svinje znaju kako da koriste predmete kao oruđe! Foto: MONDO/Goran Sivački

Stručnjaci Instituta za ekologiju i biodiverzitet u Čileu i francuskog Nacionalnog instituta za poljoprivredno istraživanje primijetili su da bradavičaste svinje sa Visajskih ostrva koriste granu kao lopatu kako bi ubacile još lišća, zemlje i blata u svoje brloge, prenosi Nacionalna geografija.

Stručnjaci su duže vrijeme pratili i posmatrali ove svinje kako na proljeće pripremaju svoje brloge za dolazak potomstva i primijetili su da su svinje za dvije godine 11 put akoristile neke predmete iz prirode kao alatke.

Tim je potom oko njihovih staništa pobacao i nekoliko spatula, u slučaju da svinjama više odgovara ta vrsta oruđa, ali su se u najvećem broju slučajeva svinje ipak držale granja, ignorišući alatljike.

Izvor: Meredith Root-Bernstein

Stručnjaci smatraju da je korišćenje oruđa rezultat adaptivne inteligencije i društvenog učenja.

"Svinje su pametne, veoma društvene i vole da manipulišu predmetima. Osim toga, svaštojedi su tako da prirodno moraju da barataju sa velikim brojem jestivih stvari. Sve su to okolnosti u kojima korišćenje oruđa pomaže“, naveli su stručnjaci.

Za sada, ipak. nijedna svinja nije primijećena kako koristi električne aparate pa je, bar još malo. „Životinjska farma“ i dalje samo fikcija.

Sve vijesti