Bura zbog Trampovog tvita o "Bitlsima"

Autor:

Dvojica džihadista iz grupe militanata "Bitlsi" koji su se nekada borili za Islamsku državu Iraka i Levanta (ISIL) i čiji članovi dolaze iz Velike Britanije, prebačeni su američkim nadležnim organima i tamo će im biti suđeno.

Bura zbog Trampovog tvita o "Bitlsima" Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Aleksandar Koti (35), rođen u Londonu, i El Šafe Elšeik, 31-godišnji Britanac rođen u Sudanu koga u pritvoru držie prokurdske Sirijske demokratske snage, od februara 2018. godine biće izvedeni pred američko pravosuđe.

Američki predsednik Donald Tramp potvrdio je da će se dvojici suditi u SAD.

Tramp je ovaj slučaj prokomentarisao i na Twitteru navodeći da će uzeti dvojicu ISIS boraca koji su povezani sa obezglavljivanjima u Siriji.

Njegov tvit izazvao je buru komentara zato što ih nije spelovo kao "Beatles", što je i naziv te militante grupe, zbog engleskog akcenta njenih pripadnika, već je napisao kao "Beetles", što znači bube.

Trampu su na društvenim mrežama u mnogobrojnim komentarima zamerili i što je povlačenjem američkih trupa na severu Sirije ponovo pokrenuo "Islamsku državu" navodeći da je Kurde ostavio na milost i nemilost Turcima.

Turski napad na region koji drže Kurdi, pokrenut je u sredu ujutro.

Nakon vazduhoplovnih i artiljerijskih napada na vojne položaje kurdske milicije, turske kopnene snage prešle su granicu i ušle u severnu Siriju.

Prema pres-službi kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF), najmanje tri kurdska borca i osam civila ubijeno je, dok su desetine ranjene u turskom granatiranju pograničnih područja u Siriji.

Turski ratni avioni do sada napali najmanje četiri grada u provinciji Hasakah i dva grada u provinciji Raka.

Sve vijesti