Konjević: Stanković bi trebalo da podnese ostavku

Autor:

"Afera u kojoj je učestvovao sekretar državnog Tužilaštva, nažalost, šalje užasnu sliku o instituciji"

Konjević: Stanković bi trebalo da podnese ostavku Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković trebalo bi da podnese ostavku i time pokaže da mu je cilj da nevinost dokaže bez sopstvenog učešća i ovlašćenja u instituciji koja treba da istraži slučaj, smatra poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević.

Prema njegovim riječima, Tužilački savjet je izborom Stankovića preuzeo odgovornost za duboko narušeno povjerenje građana u instituciju Tuzilaštva, a taj čin će imati nesagledive posljedice za stanje u oblasti vladavine prava, tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini.

„Tužilaštvo bi trebalo da bude temeljna institucija koja promoviše vladavinu prava i zato afera u kojoj je učestvovao sekretar državnog Tuzilaštva, nažalost, šalje užasnu sliku o instituciji“, smatra Konjević.

Kako je naveo, današnjom odlukom nastavlja da se širi takva slika.

„Umjesto da obezbijede nezavisnu i profesionalnu istragu i omoguće da se ukloni sumnja sa institucije, a da Stankoviću omoguće da dokaže da iznesene javne optuzbe koje su dosle iz same institucije nijesu istina, Tužilački savjet se ponaša kao da je stanje potpuno normalno“, kazao je Konjević.

On smatra da je time, umjesto da afirmiše princip objektivne odgovornosti, afirmisan princip zarobljene institucije.

„Čudi da ugledni pravnici, dekani, tužioci ne razumiju da ne možete biti na tako odgovornoj funkciji, a istovremeno biti pod teretom ovakvih javnih optužbi“, rekao je Konjević.

Elementarna pravila profesionalnog ponašanja bi, kako je naveo, nalagala da na istragu ne može da utiče niko, a ne da osoba protiv koje se iznose javne optužbe bude izabrana za starješinu organa.

„Samo se treba zapitati da li bi i u jednoj zemlji EU bilo moguće nemati objektivnu odgovornost u ovakvim situacijama“, kazao je Konjević.

Današnjom odlukom je, smatra on, Tužilački savjet preuzeo odgovornost za stanje u Tužilaštvu i nesagledive posljedice koje će izavati ovakva odluka sa aspekta povjerenja javnosti u tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini.

„Stankoviću bi nakon svega, ukoliko želi da zadrži profesionalni ugled koji nesumnjivo ima u dugoj sudijskoj karijeri, bilo najbolje da podnese ostavku nakon izbora i time pokaže da mu je cilj da nevinost dokaže bez sopstvenog učešća i ovlašćenja u instituciji koja treba da istraži slučaj“, zaključio je Konjević.

Sve vijesti