Špijun CIA nestao u Tivtu da bi vaskrsnuo u Virdžiniji!

Autor:

Bivši zvaničnik ruske vlade Oleg Smolenkov koji je, prema objavama CNN-a i Njujork tajmsa, špijunirao za CIA već dvije godine živi u Virdžiniji pod zaštitom američkih bezbednjaka!

Špijun CIA nestao u Tivtu da bi vaskrsnuo u Virdžiniji! Foto: MONDO/Mladen Stojović

Dva dana nakon što su CNN i Njujork tajms objavili priču o misterioznom nestanku “krtice” američke obavještajne službe u Crnoj Gori, otkriva Pobjeda u svom današnjem izdanju!

Smolenkov je, prema verziji američkih medija misteriozno nestao 2017. godine dok je ljetovao sa porodicom u Crnoj Gori.

CNN i Njujork tajms objavili su da je čitava porodica ruskog zvaničnika Smolenkova nestala prije dva ljeta u Crnoj Gori, nakon čega su počele medijske spekulacije da su špijun i njegova familija likvidirani u Crnoj Gori.

Pobjeda navodi da se ispostavilo da je Crna Gora bila samo tlo na kojem se odvijala operacija izvlačenja američkog obavještajca od mogućeg hapšenja u Rusiji.


List navodi da je na priču američkih medija o tajnovitoj američkoj “krtici“ u srcu Kremlja, hitro reagovala Bijela kuća.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo kazao je da su netačne informacije da su SAD povukle “krticu“ CIA koja je imala pristup uskom krugu Vladimira Putina u Kremlju. Reagovala je i Stefani Grišam, portparolka Bijele kuće, koja je rekla da je riječ o “lažnim vijestima“ i ocijenila da je izvještavanje CNN-a “ne samo lažno već ugrožava živote mnogih ljudi“, piše Pobjeda.

Podgorički dnevnik navodi da je bilo izvjesno, naročito nakon žustre reakcije Trampove administracije, da je na pomolu velika špijunska ali i politička priča.

List podsjeća da iako CNN nije ulazio u detalje, nagoviješteno je kako je “američki špijun u Moskvi“ obezbijedio glavne dokaze o umiješanosti Kremlja u predsjedničke izbore na kojima je pobijedio Tramp.Podgorički dnevnik podsjeća i da je istraživačka mreža Belingket, koja je do sada objavljivala mnoštvo podataka o djelatnosti ruskih obavještajnih službi – posebno o upletenosti agenata GRU u slučajevima trovanja ruskog odbjeglog špijuna Skripalja u Velikoj Britaniji i pokušaju terorizma u Crnoj Gori – ocijenila da je “doušnik bio izvan unutrašnjeg kruga Putina, ali da ga je redovno viđao i imao pristup odlučivanju Kremlja na visokom nivou, što ga je učinilo jednim od najvrednijih američkih izvora“.

U septembru 2017. godine, navodi Belingket, ruska medijska kuća Daily Storm je objavila priču o nestanku Olega Smolenkova, dugogodišnjeg diplomate i zvaničnika, uključujući njegovu ženu i troje djece.

Prema pisanju ovog medija, Smolenkov je otišao u Crnu Goru na odmor 14. juna 2017. i od tada se više nije javio.

Detalji o boravku Olega Smolenkova u Crnoj Gori do kojih je Pobjeda došla ukazuju da je operacija “nestajanja“ izvedena besprekorno.

Podgorički dnevnik piše da teško da je tek slučajnost što je operacija bijega izvedena nepuna dva mjeseca nakon susreta Trampa i Lavrova u Vašingtonu.

Očito da su obavještajne službe u SAD posumnjale da bi Smolenkov mogao biti razotkriven, navodi Pobjeda i dodaje da su prema njenim pouzdanim informacijama Oleg i supruga Antonina Smolenkov doputovali kao ruski turisti u Crnu Goru 14. juna 2017. godine, avio linijom Moskva – Tivat.

Sa djecom su bili smješteni u jednom tivatskom hotelu. Njihov dolazak je, kažu izvori Pobjede, evidentiran na aerodromskom graničnom prelazu.

Nekoliko dana kasnije, Oleg Smolenkov se taksijem dovezao do Porto Montenegra gdje se, kako se osnovano sumnja, ukrcao na privatnu jahtu i, najvjerovatnije pod lažnim identitetom, izgubio u nepoznatom pravcu. Za sada nije poznato da li je i supruga Antonina sa djecom istog dana napustila Crnu Goru, ali je logično pretpostaviti da ih je u luci u Tivtu čekao dogovoreni kontakt, navodi Pobjeda.

Sve vijesti