ALBANCI prijetili MONAHINJAMA u manastiru Beška

Autor:

Monahinjama iz manastira Beška na Skadarskom jezeru prijetila je grupa Albanaca, koji su navodno došli da obiđu ovu svetinju, potvrđeno je danas Tanjugu.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

 "Govorili su nam da manastir nije naš, kao što nije naše ni Kosovo i prijetili da će nas otjerati odavde", rekla je Tanjugu u telefonskom razgovoru monahinja Varvara.

Kaže, u srijedu je u manastirski kompleks ušlo deset muškaraca, nekoliko žena i djece koji su nakon pozdrava zahtjevali da snimaju kompleks profesionalnom kamerom.

Kada im je rečeno da je za to potreban blagoslova mitropolije, Varvara priča da im je uzvraćeno smijehom i porukama da kompleks nije u vlasništvo manastira, a jedan od njih koji se predstavio kao novinar pitao ih je čiji je manastir.

Na odgovor monahinje -  Srpske pravoslavne crkve" uzvratio je ironično: "Zar to nije bio katolički manastir".

Tražili su da vide i jednu stariju monahinju za koju su tvrdili da je Albanka, prepričava ova nemili događaj Varvara i objašnjava da je riječ o starijoj monahinji koja govori albanski jezik i koja je živjela ranije u Vrakaji u Albaniji, ali da je ona srpskog porijekla.

Kako kaže Varvara, mislila je da će se tenzije smirite nakon što je došla ta monahinja i počela da razgovor sa njima na albanskom, međutim u jednom trenutku je čula kako Albanci viču i snimaju mobilnim telefonom.

"Mi ćemo vas odavde istjerati, ovo je naše, kao što je naše i Kosovo", uzvikivali su Albanci, priča Varvara.

"Govorili su nam i da daju i velike pare kako bi nas istjerali iz manastira i tvrdili da je to Džamijski vakuf i da je to njihovo".

Kada su odlazili navodi Varvara zaprijetili su im da će se oni ponovo vidjeti, pa da monahinje strahuju da će biti napadnute van manastira.

Slučaj je prijavljen policiji, monahinje su dale izjavu, ali još nisu otkriveni Albanci koji su im prijetili, a Varvara podsjeća i da su prošle godine dvojica Albanaca napali bageristu koji je radio na imanju manastiri prijetili da je ono njihovo.

Manastir se nalazi na ostrvcetu Beška u Skadarskom jezeru u Crnoj Gori, nedaleko od granice s Albanijom.

Sve vijesti