ISTRAGA: Profesorica plagirala rad studentu!?

Autor:

Osnovno državno tužilaštvo provjerava navode NVO CGO koja je podnijela krivičnu prijavu protiv vanredne profesorice Bojane Lakićević-Đuranović optužujući je da je povrijedila moralna prava autora i interpretatora studenta Đorđija Drinčić

ISTRAGA: Profesorica plagirala rad studentu!? Foto: MONDO/Danilo Jauković

Prema optužbama CGO Lakićević-Đuranović je rad studenta Drinčića objavila kao svoj u jednom srpskom časopisu.

Tužilaštvo je pokrenulo izviđaj radi utvrđivanja da li je izvršeno prijavljeno krivično djelo – saopštila je za Pobjedu portparolka Osnovnog državnog tužilaštva, državna tužiteljka Milica Mandić.

Podgorički dnevnik navodi da je vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Bojana Lakićević-Đuranović prekjuče nije željlela da komentariše optužbe ove nevladine organizacije. 

List dodaje da su iz Univerziteta Crne Gore su kazali da će u ovom slučaju postupiti shodno Zakonu o akademskom integritetu, u okviru svojih nadležnosti, ali nisu precizirali što to podrazumijeva.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ranije je zatražila od Tužilaštva i Univerziteta Crne Gore da se procesuira i sankcioniše Lakićević-Đuranović.

Ta NVO saopštila je da je profesorica objavila u decembru 2018. godine u stručnom časopisu „Pravni život“, tematski broj 12 Pravo i zapovest razuma, rad „Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju, tumačenju i primjeni prava – primjeri iz prakse“, ali da je on identičan sa radom studenta Đorđija Drinčića.

Profesorica je Drinčiću, kako su pojasnili, bila mentorka prilikom izrade njegovog specijalističkog rada pod nazivom „Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primjeni prava EU“, a koji je on odbranio u junu 2018. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, piše Pobjeda.

Sve vijesti