Grupa "Amerika" ubijala za DB!

Autor:

Pripadnici kriminalne grupe "Amerika" radili su devedesetih godina za službe Državne bezbjednosti Srbije i Crne Gore, za koje su obavljali prljave poslove, kaže za Kurir bivši operativac DB Božidar Spasić.

0
A- A A+
pištolj Foto: Uprava policije

Godinama unazad, kako piše Kurir, spekulisalo se da su vođe ozloglašenog klana blisko sarađivale sa službom i za njene potrebe izvršavale likvidacije. O njihovim kriminalnim aktivnostima i brutalnim ubistvima pred policijom je 2001. svjedočio i bivši pripadnik klana, pod pseudonimom Srećko, ali je godinu dana kasnije brutalno ubijen i obezglavljen u Budimpešti.

Istraga u toku Saslušani u tužilaštvu

Veselin Raičević Meda, kao i njegovi saradnici Aleksandar Stević (41) i turski državljani Imrli Alili (60), zvani Merlin, i Ashim Jusufi (52) saslušani su juče u Višem tužilaštvu u Beogradu. - Oni se sumnjiče za trgovinu dva kilograma heroina, saslušani su i tužilaštvo je predložilo da im bude određen pritvor. Čeka se odluka sudije - kaže sagovornik Kurira.

U subotu su u Beogradu uhapšeni vođa kriminalne grupe "Amerika" Veselin Raičević Meda (57), kao i trojica muškaraca osumnjičenih da su učestvovali u švercu dva kilograma heroina iz Bugarske.

Veselin Raičević Meda rođeni je brat čuvenog Vojislava Raičevića, poznatijeg kao Voja Amerikanac, koji je važio za osnivača klana "Amerika". On je nestao 1997, a o njegovoj sudbini se ništa ne zna već 22 godine. Spekulisalo se da je njegovo tijelo raskomadano i bačeno u Dunav.

"Grupa "Amerika" dobila je ime po Voji Amerikancu, a ne zbog toga što su imali veze sa obavljanjem poslova na teritoriji SAD. Posle raspada jugoslovenske tajne službe, na tlu Srbije su djelovale srpska i crnogorska tajna služba. Tada je i donijeta odluka da se kriminalci angažuju za prljave poslove i prikupljanje novca od droge i drugih krivičnih dijela za potrebe službe i države", prenosi Kurir.

Božidar Spasić objašnjava, za Kurir, i zbog čega je DB angažovao ljude iz kriminalnog miljea:

"Napravljen je tim kriminalaca koji je u svakom trenutku mogao da bude angažovan".

Neobična praksa Vođa klana ne dolazi po heroin

Božidar Spasić kaže za Kurir i da je neobično to što je vođa klana uhapšen na primopredaji dva kilograma heroina. Podsjetimo, drogu je bugarska državljanka navodno unela u Srbiju, odakle je turski državljanin koji je uhapšen zajedno sa Raičevićem autobusom doneo do Beograda. Droga je bila skrivena u drvenom panelu. - Nevjerovatno je da klan i njegove vođe dođu da preuzmu dva kilograma heroina. Moguće je da je taj heroin trebalo da bude poklon za probu od neke kriminalne grupe iz inostranstva i da je trebalo da bude uvod u dalje zajedničko poslovanje - kaže Spasić, koji sumnja i da je ovu pošiljku i hapšenje namestio neko ko je učestvovao u primopredaji.

Međutim, Spasić kaže da smatra da grupa "Amerika", koja se dovodi u vezu sa 20 neriješenih ubistava tokom devedesetih, među kojima su likvidacije policijskih generala Radovana Stojičića Badže i Boška Buhe, vlasnika FK Železnik Jusufa Juse Bulića, funkcionera JUL Zorana Todorovića Kundaka, kao i brojnih kriminalaca, nije bila jača od nekada moćnog "zemunskog klana".

"Nisu bili toliko svemoćni, nisu mogli da izvedu sva ta ubistva kao grupa ili pojedinci a da ne budu uhapšeni. Toliko ubistava, a da niko nije pao, znači ili da je neko stajao iza njih, ili da to oni nisu uradili. Osim toga, da nisu bili tako moćni, svjedoči i činjenica da im je vođa ubijen na način na koji je ubijen - zaključuje Spasić, piše Kurir.

Osim Veselina Raičevića, kako piše Kurir, kao vođe grupe "Amerika" pominju se i Mileta Miljanić Majk, Ivan Delić, Zoran Jakšić i Željko Maksimović Maka. Makinoj grupi, podsjetimo, sudilo se za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, ali su prvostepenom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud, oni oslobođeni optužbi. Ponovljeno suđenje nije počelo do današnjeg dana, jer pripadnici grupe nisu dostupni pravosuđu.

Odmotava se klupko klana "Amerika"

Sve vijesti