Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama VIDEO

Autor:

Pariski vatrogasci su posle devet sati gašenja požara u katedrali Notr Dam uspjeli da sačuvaju konstrukciju zdanja u cjelini. Teže povrijeđen jedan vatrogasac. Donacije za obnovu premašile već 600 miliona eura!

Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama VIDEO Foto: TanjugAP Photo/Diana Ayanna)

 Požar u katedrali Notr Dam potpuno je ugašen, saopštio je danas portparol pariske vatrogasne službe.

UTRKUJU SE MILIJARDERI

Donacije raznih velikih preduzeća i bogataša za obnovu katedrale Notr Dam premašile su danas 600 miliona evra. Porodica Betankur, naslednica kompanije L'Oreal, najavila je da će dati 200 miliona evra, francuska grupa LVMH i porodica Arno takođe će dati 200 milona evra, dok su po 100 miliona evra obećale naftna komapnija Total i porodica industrijalaca Pino koja vodi kompaniju Kering.

Portparol Gabrijel Plu je rekao da službe za vanredne situacije trenutno "nadgledaju eventualno pomjeranje strukture i gase tinjajuće ostatke".

Plu je naveo da su sada na potezu stručnjaci da isplaniraju kako da konsoliduju građevinu.

Požar u katedrali stavljen je pod kontrolu tri sata posle ponoći, posle skoro devetočasovne borbe.

Nekoliko sati kasnije počele su da stižu informacije da vatrogasci na licu mjesta samo paze da se nešto opet ne zapali.

Prema preliminarnim podacima, požar je buknuo slučajno.

Požar u katedrali Notr Dam nije bio namjerno izazvan, rekao je novinarima francuski tužilac Remi Ejts.

Jedan vatrogasac zadobio teže povrede prilikom gašenja požara.

Vikar arhiepiskopije francuske prestonice Filip Marse prisetio se prvih minuta požara u katedrali Notr Dam u Parizu.

U trenutku početka požara, Marse se nalazio u svojoj kancelariji.

"Večernja služba je počela nešto oko 19.30. časova. Požar je već izbio, ali za njega niko nije znao. Nije bilo nikakve panike kada su ljudi odlazili sa mise. Nekoliko minuta kasnije osetili smo dim, i gledajući katedralu, videli smo požar na svodu, tamo gdje je sve od drveta. Odmah sam izašao na ulicu i rekao: O, Gospode", rekao je sveštenik za "Sputnjik."

"Zatim je došla gradonačelnica Pariza An Idalgo, a nešto kasnije Makron. On je više volio da bude na licu mjesta, nego da dobija informacije od drugih. Mislim da je njegov nagon bio izazvan jakim emocijama. To što je on rekao na licu mjesta bilo je veoma potresno", dodao je Marse.

Notr Dam je sinoć posetio francuski predsjednik Emanuel Makron poručivši da će katedrala biti obnovljena.

"Notr Dam je naša istorija, naša književnost, dei naše psihe, mjesto svih naših velikih događaja, naših epidemija, ratova, oslobođenja, epicentar naših života", rekao je Makron novinarima ispred katedrale.

Izvor: Rojters

Požar je izbio dok je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, pa postoji mogućnost da bi uzrok mogao da bude u vezi sa obimnim renoviranjem, vrednim šest miliona eura.

Vjeruje se da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja, kao i dva tornja. Krov je potpuno izgorio, a zvonik se urušio.

"Struktura je spasena", rekao je sinoć šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

On je rekao da je veliki uspjeh stotina vatrogasaca zaustavio širenje vatre na sjeverni zvonik, dodajući da je dvije trećine krova je izgorelo.

Požar je izbio u ponedeljak u 18.50 sati, kada je katedrala zatvorena za javnost.

U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca.

Umjetnička djela evakuisana iz katedrale biće prebačena u muzej Luvr, izjavio je danas novinarima francuski ministar kulture Frank Riste.

Osoblje vatrogasne službe, Ministarstva kulture i gradske skupštine požurili su u katedralu kada je požar izbio i zaštitili su glavna umjetnička djela koja su bila unutra, rekao je ranije ministar, prenio je Rojters.

Umjetnicka djela koja uključuju relikvije poput Hristove krune od trnja i tuniku francuskog kralja Luja IX Svetog iz 13. vijeka, prvo su preselili u gradsku skupštinu, a potom će biti prenijeta u obližnji muzej Luvr, naveo je Riste..

"NIŠTA NEĆE OSTATI": Gori Notr Dam u Parizu (VIDEO)

Izvor: TODAY

PO ČEMU JE ČUVEN NOTR DAM

notr dam Foto: Tanjug/AP

Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vijest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam zvonila u čast velike hrišćcanske pobjede srpske vojske.

U novijoj istoriji, Notr Dam će se pamtiti i po tome što je prije šest meseci bio mjesto u kojem je na obilležavanju 100-godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata, bila okačena zastava samoproglašene države Kosovo, koje niti je i tada postojalo kao država, niti je učestvovalo u tom ratu.

Pariska katedrala koju je sinoć zahvatio veliki požar, usled čega se urušio vrh tog monumentalnog zdanja, smatra se jednim od najboljih primera francuske gotske arhitekture.

Njena je gradnja započeta je 1160. godine, a velikim je dijelom završena tačno 100 godina kasnije.
Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vrijeme u kojem je građena - duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih dijelova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti.

Kao i mnoge druge crkve u Evropi, i Notr Dam je prošla kroz niz promena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpela tokom Francuske revolucije kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen.

Tokom oslobađanja Pariza od nacista, katedrala je pretrpela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

Međutim, nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpela dramatično oštećenje poput ovog požara.

Sredinom 19. vijeka sprovedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20. vijeku usledile su još dvije velike obnove.

Međutim, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje posjeti oko 12 miliona ljudi, više nego Ajfelov toranj, potrebna još jedna detaljna obnova.

Sve vijesti