"Trampova izjava o Crnoj Gori odgovara Putinu"

Autor:

Američki senator Džon Mekejn i penzionisani američki general Vesli Klark osudili su izjavu predsjednika Donalda Trampa o Crnoj Gori i crnogrskom narodu.

0
A- A A+Predsjednik Sjedninjenih Američkih Država Donald Tramp u intervjuu za Foks njuz pričao je između ostalog i o Crnoj Gori za koju je kazao da je "mala država sa veoma snažnim ljudima".

"Narod Crne Gore se hrabro suprotstavio pritisku koji je trpio od Rusije Vladimira Putina, kako bi prigrlio demokratiju. Senat je glasao sa 97:2 kao podršku ulaska Crne Gore u NATO. Napadom na Crnu Goru, i dovodeći javno u pitanje našu obavezu u NATO savezu, predsjednik 'ide na ruku' Vladimiru Putinu," napisao je Mekejn na svom Tviteru.


On je ocijenio i da će predsjednik Rusije Vladimir Putin učiniti sve da razbije Alijaansu.

"Zamalo je 2016. uspio u tome da sruši crnogorsku na demokratski način izabranu vladu i da ubije premijera u namjeri da spriječi tu zemlju da uđe u NATO", naveo je Mekejn.

Američki general Vesli Klark je, takođe na Tviteru, naveo da "kao bivši NATO komandant, zna da Član 5 postoji kako bi spriječio izbijanje rata".

"To je razlog zašto je bio pozvan samo jednom - nakon 11. septembra. Crna Gora i dalje šalje trupe u Avganistan, za nas", napisao je Klark.

On je ocijenio da je Crna Gora bila pod stalnim pritiskom Rusije više od deceniju, kao i da je Rusija “čak pokušala da ubije njihovog predsjednika“.

"Trampovi komentari oslabljuju NATO, daju Rusiji dozvolu da prouzorkuju nevolju i povećavaju rizik od obnovljenog konflikta na Balkanu", naveo je Klark.

Sve vijesti