Sunčanje u “prvom redu” minimalno 10 eura! (FOTO)

Autor:

Iako je novim zakonom regulisano da ulaz na plaže bude besplatan, uživanje na crnogorskim kupalištima ove sezone nije baš jeftino naročito za one koji žele da se sunčaju tik uz "pjenu od mora".

Sunčanje u “prvom redu” minimalno 10 eura! (FOTO) Foto: MONDO/Mladen Stojović

Ovog ljeta 330 kupališta, među kojima su i sve najatraktivnije plaže crnogorskog primorja, zakupljene su od JP Morsko dobro što podrazumijeva da boravak na njihovoj boljoj polovini uključuje plaćanje ležaljki i suncobrana.

Novim zakonom regulisano je, naime, da su zakupci dužni da oslobode od plažnog mobilijara 50 odsto kupališta i da taj prostor jasno i vidljivo označe. Naravno, najatraktivniji dio svake od 330 zakupljenih plaža zauzet je mobilijarom čije rentiranje ove sezone košta uglavnom isto koliko i lani.

Ko želi da boravi na tom dijelu plaže, dakle, mora da plati korišćenje ležaljki i suncobrana koje se rentiraju u paketu.

Cijena kompleta od dvije ležaljke sa suncobranom na većini plaža u Crnoj Gori kreće se od 5 do 20 eura (ne računajući nekoliko mondenskih kupališta u blizini Svetog Stefana i hotelske de lux plaže), pri čemu se ova najeftinija opcija može naći uglavnom samo u Baru i Herceg Novom. I to ne na pozicijama uz “pjenu od mora”!

 Odnos kvaliteta ponude i cijene, utisak je, svakako je najbolji na Kraljičinoj plaži kraj Čanja do koje se stiže samo morskim putem. Početkom jula na ovoj plaži cijena paket aranžmana od dvije stolice sa suncobranom koštala je samo 10 eura, što je imajući u vidu da je riječ o jednoj od najljepših plaža na Mediteranu koju već decenijama odlikuje najčistija voda prilično povoljno.

Tome ide u prilog i podatak da se na susjednoj plaži u Čanju dvije ležaljke sa suncobranom izdaju uglavnom za istu cijenu. Upućeni u ovaj fenomen tvrde da je cijena plažnog mobilijara na Kraljičinoj plaži povoljna zahvaljujući tome što je ovo kupalište tokom ljeta pod suncem samo do 18 sati te da je po osobi za dolazak na njega potrebno izdvojiti po 3 eura koliko košta cijena vožnje nekim od brodića koji taksiraju na relaciji Čanj-Kraljičina-Čanj.

Zakupcima ove plaže na ruku nije išlo ni to što je i ona polovina koju su morali da oslobode od mobilijara spektakularna kao i “zauzeta”, pa se većina kupača na Kraljičinoj odlučuje da prostre peškir na onom “besplatnom dijelu”.

FOTOGALERIJA:


Deset eura košta rentiranje dvije ležaljke sasuncobranom i u Sutomoru, kao i na većini malih plaža u barskom zalivu. Na šušanjskoj plaži rentiranje ležaljki sa suncobranom košta uglavnom pet eura, dok se na na najatraktivnijoj Kraljevskoj plaži u samom Baru po toj cijeni mogu iznajmiti pozicije u zadnjim redovima dok ona bolja koštaju koliko i u Sutomoru i Čanju – 10 eura.

FOTOGALERIJA:


Cijena ležaljki sa suncobranom, najskuplja je, naravno, u budvanskoj opštini. Na jednoj od najpopularnijih crnogorskih plaža Kamenovo rentiranje kompleta u prva dva reda uz more košta tako 15 eura, dok su pozicije u “galeriji” 10 eura. Za iznajmljivanje baldahina na ovoj plaži potrebno je izdvojiti 30 eura.

FOTOGALERIJA:Slične su cijene i na budvanskoj rivijeri, ne računajući naravno one na hotelskim kupalištima.

Rentiranje plažnog mobilijara je najskuplje naravno na kupalištima u blizini Svetog Stefana. Na plaži Crvena glavica nadomak ovog mondenskog ljetovališta, recimo, iznajmljivanje ležaljki košta 25 eura s tim što se u paketu dobija i flašu vode.

FOTOGALERIJA:


U Bečićima cijene "kompleta" kreću se od 8 do 15 eura, naravno ne računajući aranžmane na hotelskim kupalištima...


FOTOGALERIJA:

Cijene plažnog mobilijara nešto iznad prosjeka su i u Tivtu.

Na plaži Kalardovo, recimo, iznajmljivanje kompleta ležaljki na najboljim pozicijama košta od 18 do 12 eura dok su one na nešto manje atraktivnim položajima 8 eura. 


FOTOGALERIJA:


Na tivatskoj plaži Movida rentiranje kompleta ležaljki na dan košta 20 eura. 

FOTOGALERIJA:


Na plaži La Roche cijena "kompleta" je 20 eura bez obzira na razdaljinu od "pjene od mora", dok se uživanje u baldahinima naplaćuje 60 eura a uz to se dobije flaša vode i tanjir voća.

FOTOGALERIJA:


Na Jazu je cijena para ležaljki sa suncobranom 10 eura.

FOTOGALERIJA:


Na hercegnovskoj rivijeri cijene mobilijara su, uglavnom, na nivou prošlogodišnjih što znači da se komplet od dvije ležaljke sa suncobranom kreće uglavnom od 5 do 10 eura.

FOTOGALERIJA:

ANKETA: Hoćete li ići na ljetovanje? (VIDEO)

Sve vijesti