Ove godine od turizma MILIJARDA!

Crna Gora će ove godine od turizma imati devizni prihod od blizu milijardu eura, što bi predstavljalo rast i do osam odsto u odnosu na prethodnu, smatra profesor beogradskog Univerziteta Singidunum, Slobodan Unković.

U budućem razvoju turizma Crne Gore maksimalno treba koristiti izuzetne mogućnosti koje pruža mediteranski dio. Istovremeno u skladu sa promjenama na međunarodnom turističkom tržištu, daleko veću pažnju treba posvetiti afirmaciji planinskih turističkih centara s obzirom na velike potencijale kojima se raspolaže”, rekao je Unković Pobjedi.

On je dodao da bi trebalo daleko više koristiti Podgoricu kao kongresni turistički centar, kao i druge gradove, posebno Cetinje.

Kulturno-istorijski spomenici treba daleko više da se afirmišu i koriste u budućem razvoju turizma. Skadarsko jezero je izuzetni resurs, koji je do sada relativno malo korišćen. Potrebno je njegov razvoj vezivati i sa razvojem turizma u ostalim djelovima Crne Gore. To se odnosi i na zaštićena područja koja su važni turistički resursi”, kazao je Unković.

 On je naveo da u razvoju buduće turističke ponude u svim djelovima Crne Gore dominantno mjesto treba da ima primjena koncepcije održivog razvoja, koja poentu stavlja na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa.

Kvalitetan kadar u turizmu, prema riječima Unkovića, treba da dobije značajno mjesto jer od toga u velikoj meri zavisi dalji uspješan razvoj turizma Crne Gore.

Uvjeren sam da je Crna Gora već afirmisana turistička destinacija na međunarodnom turističkom tržištu i da ima sve preduslove da zauzme još značajnije mjesto u budućem razvoju”, saopštio je Unković.

On je kazao da međunarodni turizam u svijetu i u ovoj godini nastavlja povoljnu tendenciju rasta.

Procjenjujemo da se u ovoj godini može očekivati oko 1,3 milijardi stranih turista. To bi predstavljao rast od 4,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ukupna turistička potrošnja može se procijeniti na oko 1,5 biliona američkih USD”, rekao je Unković.

On je dodao da Evropa i dalje dominira sa oko 50 odsto učešća. U okviru regiona posebnu ulogu imaće zemlje južne i mediteranske Evrope, sa učešćem oko 38 odsto.

Zemlje ovog subregiona imaće veći rast od svjetskog i evropskog prosjeka”, tvrdi Unković i dodaje da se za Crnu Goru može očekivati rast broja stranih turista od oko 11 odsto.