Bar slavio u partizanskom ritmu i koloritu! (FOTO)

Autor:

Promocija Antifašističke mape na početku i koncert sa repertoarom najvećih antifašističkih hitova u klasično i rok izvedbi, obilježili su proslavu 74. godišnjice oslobođenja grada koja se slavi i kao Dan Bara.

Bar slavio u partizanskom ritmu i koloritu! (FOTO) Foto: MONDO/Anto Baković

Oba programa organizovana su u aranžmanu TO Bar, čija je direktorica Neda Ivanović naglasila da je Antifašistička mapa sa lokacijama poprišta najvažnijih događaja u opštini tokom NOB-a, urađena u znak pijeteta prema žrtvama rodoljuba tokom Drugog svjetskog rata.Nastojaćemo da antifašističko naslijeđe bude turistički valorizovano i predstavljeno domaćim i stranim turistima”, poručila je Ivanović prilikom promocije Antifašističke mape za koju je recenziju odradio univerzitetski professor istorije Živko Andrijašević.ž

On je ocijenio da je antifašizam, uz jugoslovenstvo i komunizam, jedna od tri velike nadnacionalne ili internacionalne ideje koje su tokom XX vijeka u Crnoj Gori imale snažno uporište.

Ne slučajno, slijedeći ove ideje, crnogorsko društvo je napravilo najveći civilizacijski i modernizacijski iskorak u svojoj istoriji. Zahvaljujući ovim idejama Crna Gora se suprotstavila, da parafraziram Konstantinovića, filozofiji nahije. Poznato je da je antifašizam bio većinsko opredjeljenje Crne Gore, iako ona do tog opredjeljenja i te većine, nije došla ni spontano, ni lako. Osporavanje takvog opredjeljenja postoji i danas. Zbog toga na različite načine, posebno ovakvim atraktivnim i kvalitetnim projektima, kakav je ovaj Turističke organizacije Bara, moramo podsjećati na vrijednosti ovog pokreta" ocijenio je prof. dr Živko Andrijašević.

 Vijenac na Spomen-ploču jutros su položili gradonačelnik BaraDr Zoran Srzentić, predsjednik SO Radomir Novaković i predsjednik UBNOR-a Đuro Marković.

"U okupiranoj Evropi je prva ustanička puška pukla upravo u ovom kraju, na Virpazaru. Sa poštovanjem se sjećamo ovih rodoljuba i njihovih snova utkanih u istoriju, sadašnjost i budućnost našeg grada i države. Dužni smo im da nastavimo izgradnju našeg grada i da nikad ne zaboravimo njihova stradanja. Njihovu žrtvu treba više da cijenimo i da čuvamo antifašizam kao jedan od esencijalnih evropskih stubova”, rekao je Dr Srzentić.Nakon Svečane skupštine povodom Dana Bara, večeras je u Kultunorm centru održan koncert sa nazivom “Grad je širok kao more” na kojem su nastupili hor “Antivari musica” pod dirigentskom palicom Mira Kruščića, kao pratnja sopranima Bojani Pejanović i Aleksandri Vojvodić Jovović I potom rok bend Akademija takođe sa partizanskim repertoarom...

Pogledajte djelić atmosfere sa koncerta:

Izvor: MONDO

  A ovako su RnR polovinu koncerta otvorili barski akademci:

Izvor: MONDO

Partizanski rok spektakl za Dan Bara! FOTO, VIDEO

Sve vijesti