A gdje bi bio Tramp, ako pukne "atomska"? (FOTO)

Autor:

Sjeverna Koreja je saopštila da razmještanje oko Korejskog poluostrva tri američka nosača aviona s pratećom flotom, "u poziciji za napad", povećava prijetnju izbijanja nuklearnog rata. A znate li gdje bi bio Donald Tramp da se to desi?

Ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Ja Song Nam naveo je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje stvaraju "najgoru situaciju u istoriji oko Korejskog poluostrva".

On je napisao da su SAD reaktivirale 24-časovne nalete bombardera B-52, sposobnih da ponesu nuklearno oružje, "koje su postojale u vrijeme Hladnog rata".

"Obimne nuklearne probe i ucjene koje SAD sa saveznicima izvode bez prekida cijele godine da bi ugušile našu republiku, vode zaključku da je opcija koju smo izabrali bila ispravna i da treba da nastavimo tim putem do kraja", naveo je Ja.

On nije pojasnio šta bi taj "kraj" mogao da podrazumijeva. Sjeverna Koreja lansirala je u julu interkontinentalne balističke rakete, koje mogu da dosegnu kopno SAD, a nedavno je izvela do sada najveću podzemnu nuklearnu eksploziju.

A GDJE BI BIO DONALD TRAMP

A ukoliko bi to "Do kraja" značilo ispaljivanje rakete sa nukleanom bojevom glavom, gdje bi bio "izazivač", predsjednik SAD.

Nebraska srcu bliža

Tokom poslednje decenije Hladnog rata, avion "E4B" bio je prizemljen u vazduhoplovnoj bazi Endruz u Merilendu. Od kada je Tramp na vlasti i kada je u SAD, letilica je uvijek u stanju pripravnosti u Omahu, u državi Nebraska.

Ukoliko bi došlo do izbijanja nuklarnog udara ili smaka svijeta, američki predsjednik Donald Tramp bi u tom slučaju bio u specijalno dizajniranoj letilici, koja inače stalno prati avion mirnodopski predsjednički avion "Air Force 1" iz koje bi u vazduhu izdavao direktive.

Zvanično je poznat kao "National Airborne Operations Center".

Ovaj "boing E-4Bs" košta "svega" 250 miliona dolara, a sat vremena njegovog rada košta 160.000 dolara.

Avion ima širok spektar odbrambenih mehanizama, uključujući sposobnost da izdrži elektromagnetne impulse.

Posada aviona koristi tradicionalne analogne instrumente letjenja u kokpitu, jer su manje podložni sajber napadima.

Iako ovaj avion nije tehnički tajna, najsigurniji je za predsjednika SAD u slučaju Hladnog rata ili nuklearnog napada.

Za razliku od ceremonijalnog i komfornog "Air Force 1" aviona, glavna soba je "ratna", u kojoj sjede na desetine vojnih analitičara, stratega i pomoćnika za komunikaciju koji će voditi predsjednika kroz prve dane nuklearnog rata, prenio je portal sarajevskog Avaza.

Takođe, posjeduje i posebnu opremu kao što je antena dugačka osam kilometara, kako bi predsjednik mogao da ostane u kontaktu sa flotom nuklearnih podmornica i nakon uništavanja komunikacija na zemlji.

Sve vijesti