Pet razloga da (konačno) počnete da vježbate

Autor:

Vježbanje nije važno samo zbog fizičkog zdravlja i lepe linije, već ima pozitivan efekat i na naše mentalno stanje. Evo kako sve fizička aktivnost utiče na to kako se osjećamo.

0
A- A A+

  Evo nekoliko dobrih razloga da konačno počnete da vježbate, koji nemaju nikakve veze sa banalnostima poput fizičkog izgleda:

Čini nas pametnijim

"Redovno vježbanje podstiče stvaranje novih neuronskih mreža. To nam pomaže da se bolje fokusiramo i da brže učimo", kaže za britanski "Metro" personalni instruktor Hilari Rouland, koja se drži holističkog pristupa vježbanju i zdravom životu.

Poboljšava pamćenje

"Vježbanje pozitivno deluje na našu sposobnost pamćenja i odlična je prevencija protiv kognitivnog propadanja koje počinje već nakon 45. godine. Kad smo fizički aktivni, naše tijelo proizvodi hormone i neurohemikalije koje usporavanje propadanja hipokampusa, regije mozga zadužene za pamćenje i učenje", objašnjava ona.

Može da pomogne kod određenih mentalnih problema

"Vježbanje nas čini srećnijim, jer se kad smo fizički aktivni u tijelu luče endorfini. Studije su pokazale da vežbanje ima pozitivne efekte na opšte stanje ljudi koji pate od depresije, anksioznosti i poremećaja pažnje. Uz to, vježbanje nam podstiče samopouzdanje i pozitivno utiče na sliku koju imamo o sopstvenom tijelu", objašnjava Roulandova.

Pomaže nam da se izborimo sa stresom

"Vježbanje nam pomaže da smanjimo stres, a to nam je svima potrebno u današnje vrijeme. Ako vežbate redovno, u tijelu raste nivo norepinefrina, koji kontroliše odgovor našeg mozga na stres."

Podstiče kreativnost

Brojne studije dokazale su da osobe koje vježbaju imaju kreativniji pristup rešavanju problema od onih koje nemaju tu zdravu naviku. Osim toga, vežbanje nam podiže nivo energije, a što više energije imamo, to smo produktivniji u radu.

Dakle, ako nikako ne možete da se natjerate da vježbate, možda bi trebalo da razmislite o svim ovim pozitivnim uticajuma fizičke aktivnosti na vaše mentalno zdravlje.

Tagovi:
Sve vijesti