Nisi fit, ako ne možeš OVO!

Autor:

Evo šta sve treba da možete da uradite, da biste mogli da kažete da ste fit!

0
A- A A+

Ako idete u teretanu, izraz fit vjerovatno čujete vrlo često. Međutim, šta znači biti fit, s obzirom na to da je riječ o vrlo relativnom pojmu?

 Personalni trener Bobi koji radi i sa nekim vrhunskim sportistima, ali i sa rekreativcima, kaže da postoje "fitnes standardi" koji pokazuju koliko je neko fit. U tom standardu se nalazi 20 kriterijuma i osoba koja može da ispuni sve je fit više od 99,9 odsto svjetske populacije.

Međutim, on je izdvojio nekoliko najvažnijih kriterijuma koji mogu da ocijene koliko je fit neko ko se rekreativno bavi sportom.

Možete li iz zadnjeg čučnja da podignete svoju dvostruku kilažu?

Trener kaže da je zadnji čučanj fenomenalna vježba koja jača zadnjicu i butine. "Ako možeš da podigneš svoju dvostruku kilažu, to znači da su ti noge dovoljno jake da podneseš sve u životu", dodaje Bobi.

Možete li da podignete iz benča svoju kilažu deset puta zaredom?

"Po mom mišljenju, to je važnije i bolje nego da jednom podignete maksimalnu kilažu", kaže trener i dodaje da je izdržljivost često bitnija od snage.

Možete li da uradite 15 zgibova?

Da biste uradili pravilnih 15 zgibova, morate da angažujete sve mišiće – donji dio tijela, torzo, gornji dio tijela. Petnaest ponavljanja su znak da umijete da koristite svoje mišiće u sinergiji, kao snažnu cjelinu i da nemate višak kilograma, objašnjava on.

Možete li da istrčite 10 kilometara za 50 minuta?

"Trčanje je jedan od fundamentalnih oblika ljudske vježbe. Ako možete da istrčite 10 kilometara za 50 minuta, to mi govori da vam pluća odlično rade", kaže Bobi.

Trener objašnjava da su ljudi najčešće dobri u jednoj od ovih stvari, ali teško u svim. Razlog za to je što se snaga, izdržljivost i moć često "takmiče" jedno sa drugim, ali to ne treba da vas brine.

"Niži, mišićaviji muškarci su često jači, dok su oni visoki i vitki bolji u kardio vježbama", kaže Bobi.

Sve vijesti