Krivokapić: Ponoviti izbore najkasnije do 2018.

Autor:

Rezultati izbora u Crnoj Gori na dan kada je proglašen državni udar ne daju pravu sliku rasporeda političkih snaga u parlamentu i zato ih je potrebno ponoviti, najkasnije do 2018. godine, smatra predsjednik SDP-a, Ranko Krivokapić.

2
A- A A+

  Ona je danas razgovarao sa regionalnom direktorkom njemačke Fridrich Ebert Fondacije (FES) Ursulom Koh Laugvic o stanju u Crnoj Gori, pogotovo o dešavanjima na dan izbora i nakon održanih parlamentarnih izbora.

FES je fondacija koja blisko sarađuje sa SPD Njemačke, koja je najjača socijaldemokratska partija u Evropi, a sa kojom SDP sarađuje.

Kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapić je upoznao goste sa stavovima te partije povodom dešavanja na dan izbora i odlukom cjelokupne opozicije da, zbog nelegitimnosti izbornog procesa, ne učestvuje u radu Skupštine.

“Održavanje izbora na dan kada je proglašen državni udar ne može obezbijediti kredibilan izborni proces, i njihovi rezultati ne daju pravu sliku rasporeda političkih snaga u parlamentu”, rekao je Krivokapić.

On je naglasio da je zato jedini realan izlaz iz postojećeg stanja održavanje ponovljenih izbora u primjerenom roku, najkasnije sa predsjedničkim izborima 2018. godine. Tim bi se, smatra Krivokapić, otklonio očigledan demokratski deficit, čiji je politički iskaz opoziciono neučestvovanje u radu Skupštine.  Krivokapić je istakao da je potrebna podrška prijatelja iz Njemačke i Evropske unije kako bi se u Crnoj Gori uspostavila funkcionalna demokratija kakvu crnogorski građani zaslužuju.

“Demokratska partija socijalista je, zbog dugog trajanja na vlasti, uspostavila model zarobljene države u kojoj je pojedinac iznad sistema, zbog čega je evidentan nedostatak političke svijesti o neophodnim demokratskim procesima koji su pred Crnom Gorom”, rekao je Krivokapić.

Kako je kazao, proces evropskih integracija i skoro članstvo u NATO daće snažan podstrek razvoju demokratije, čiji je osnovni element princip smjenjivosti vlasti koji važi u svim državama evroatlantskog prostora, a uskoro i u Crnoj Gori.

Sve vijesti