U Crnu Goru se vraća SDA

Autor:

Na političku scenu Crne Gore, posle skoro dve decenije od "samogašenja", vraća se Stranka demokratske akcije,pišu Večernje Novosti u svom izdanju za Crnu Goru.

0
A- A A+

  Novosti navode da će povratak stranke biti obnarodovan u Rožajama.

SDA Crne Gore osnovana je u septembru 1990. Godine a njen prvi predsednik bio je Harun Hadžić iz Rožaja, podsjeća dnevnik. Na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori osvojila je devet poslaničkih mesta, posle čega je u Skupštini Crne Gore nastupala u koaliciji sa četiri poslanika albanskih partija. Na lokalnim izborima u Rožajama osvojila je apsolutnu vlast.

Početkom 1993. godine crnogorska policija i SDB u akciji "Lim", zbog navodne sumnje da su počinili krivično delo podrivanja ustavnog poretka, odnosno odvajanja Sandžaka od Jugoslavije odnosno nelegalnog držanja naoružanja, uhapšeno je gotovo kompletno rukovodstvo SDA u Crnoj Gori, pišu Novosti.

 List podsjeća da su prvo 25. januara uhapšeni generalni sekretar SDA Rasim Šahman, koji je bio poslanik u Skupštini Crne Gore, član IO Omer Omerović i Erdan Fetahović, predsednik humanitarnog društva "Merhamet". Po povratku sa pregovora kod Momira Bulatovića tadašnjeg predsednika Crne Gore i ministra Filipa Vujanovića, kod Kolašina je uhapšen i lider stranke Harun Hadžić, a potom je usledilo još nekoliko hapšenja i suđenje u Višem sudu u Bijelom Polju, gde su svi uhapšeni osuđeni na visoke zatvorske kazne. 

Dan pred pravosnažnost presude, čelnici SDA abolirani su od tadašnjeg predsjednika Crne Gore Momira Bučlatovića, poslije čega su u sudskom postupku dobili parnicu protiv države Crne Gore i isplaćena im je odšteta za vrijeme provedeno u zatvoru...

Sve vijesti