Stara barska maslina najstarije drvo na planeti!

Eksperti Univerziteta Istanbula procijenili su da je maslina u Mirovici kraj Bara stara 2240 godina!

Stara barska maslina najstarije drvo na planeti! Foto: MONDO/Anto Baković

Ovaj podatak potvrdio je pretpostavke svjetskih stručnjaka da je čuveno stablo najstariji drvo na planeti.

Informaciju o starosti barske masline saopštio je ekspert UNIDO Vedat Kunt na skupu posvećenom rezultatima analize starosti 50 stabala masline u Baru i Ulcinju, koje su izvršene na Šumarskom fakultetu Univerziteta Istanbulu

Stručnjaci iz Turske uzeli su uzorke 50 stabala sa teritorije opštine Bar i Ulcinj, a rezutati analiza su sve iznenadili jer Stara maslina iz Bara nije jedino drvo koje živi duže od dva milenijuma na ovim prostorima!

Na imanju Vebije Abazovića iz Pečurica, stoji stablo staro 2056 godina. Pored ove dvije dvomilenijumske masline, u opštini bar postoji i još jedna koja je će sledećeg ljeta napuniti jubilarni 1800. rođendan! Ova maslina živi na imanju Jusufa  Perazića u Dobroj Vodi.

Ekspert UNIDO  Vedat Kunt objasnio je da se na proučavanju uzoraka barskih I ulcinjskih maslina radilo 12 mjeseci.

Fakultet u Istanbulu koristio je specijalnu dendrohronološku metodu analize, kojoj je prisustvovao i mr Mladen Božović sa Fakulteta za bezbjednost hrane iz Podgorice. Kreirane su posebne formule jer je stablo masline iznutra trulo, a zato je trebala i oprema izuzetne preciznosti. Rezultati analize su korisni i za proizvođače ulja i za crnogorsku turističku ponudu, jer sada dobijate nove atrakcije“, rekao je Kunt.

Sve vijesti