Na Zapadnom Balkanu ilegalno radi 1,4 miliona!

Autor:

U ekonomijama Zapadnog Balkana procijenjuje se da ima čak 1,4 miliona ljudi, koji rade ilegalno, bez prijave, zdravstvenog osiguranja, plaćanja doprinosa i poreza...

Na Zapadnom Balkanu ilegalno radi 1,4 miliona! Foto: Mondo/Goran Sivački

Ovoliki obim sive ekonomije za vlasti u regionu znači milijarde eura izgubljenih prihoda od poreza i doprinosa, ukazano je na regionalnoj radionici Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu.

Učesnici radionice pokušali su da pronađu način kako da se kroz strukturiran pristup regionalnoj saradnji riješi pitanje neprijavljenog rada i neformalne ekonomije na Zapadnom Balkanu.

Maja Handžiska Trendafilova, šefica programskog odeljenja RCC, istakla je na otvaranju radionice da široko rasprostranjen neformalni rad lišava vlasti potencijalnih poreskih prihoda, dovodi do nepoštene konkurencije, te često utiče na prava radnika i pristojne uslove rada, navodi se u saopštenju RCC-a.

PREDNJAČE CRNOGORCI

Prema podacima RCC-a, najveći udio neformalnog zapošljavanja među ekonomijama Zapadnog Balkana ima Crna Gora, 33 procenta, slijedi Bosna i Hercegovina sa 30 odsto, Albanija sa 29,4, kosovska ekonomija sa 23 posto, Srbija sa 19,5 i Severna Makedonija sa 18,5 procenata.

Prema grubim procjenama, kako je navela, ukupan gubitak prihoda u šest ekonomija Zapadnog Balkana zbog neprijavljenog rada iznosi nekoliko milijardi eura, što su značajna sredstva koja su se mogla iskoristiti za poboljšanje usluga ili infrastrukturne projekte.

"U anketama o radnoj snazi procijenjuje se da između 20 i 30 posto zaposlenih osoba radi neprijavljeno, dok se prema istraživanju koje sprovodi Svjetska banka skoro polovina preduzeća, odnosno 49,2 posto, u regionu takmiči sa firmama koje rade na crno", rekla je Handziska Trendafilova.

S obzirom na to da cijeli region "pati" od skoro identičnog problema neformalnog rada, najbolji odgovor leži u strukturiranom, regionalnom pristupu ovom problemu koji nije zasnovan samo na sankcijama, već i na podsticajima za prelazak na formalno zapšljavanje, između ostalog i kroz informisanje o njegovim koristima, ocijenila je ona.

Radionicu, na kojoj su se okupili donosioci politika sa Zapadnog Balkana, socijalni partneri, stručnjaci iz regiona i šire, organizovao je projekat RCC-a "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja“ (ESAP).

Savjet za regionalnu saradnju i Međunarodna organizacija rada (ILO) će u naredne tri godine zajedno raditi na sprovođenju druge faze projekta Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja, koju finansira Evropska unija, a u okviru koje će zajedno sa partnerima i akterima iz regiona raditi na primjeni holističkog strateškog pristupa rešavanju pitanja neprijavljenog rada.

Tagovi:
Sve vijesti