Oglasio se pilot "aviona smrti"

Autor:

Kapetan u "Aeroflotu" Denis Evdokimov, pilot aviona "superdžet-100" koji se juče zapalio na aerodromu u Moskvi, oglasio se nakon tragične nesreće u kojoj je stradalo više od 40 ljudi. Šta na to kažu stručnjaci?

0
A- A A+
avion moskva šeremetjevo rusija Foto: Tanjug/The Investigative Committee of the Russian Federation/AP

On je rekao da je brzina prilikom sletanja bila normalna i da je požar možda izbio zbog punih rezervoara i poskakivanja letelice.

Evdokimov je rekao kanalu "Baza" da je nešto snažno puklo i da se dogodio jak bljesak nekoliko trenutaka pre nego što su piloti počeli prinudno spuštanje prema aerodromu Šeremetjevo.

Situaciju je dodatno otežala činjenica da je komunikacija sa kontrolom leta otkazala "zbog udara munje", prenela je "Raša tudej".

Posada nije imala drugog izbora osim da izvrši manuelno sletanje.

Izvor: YouTube/RT

Uspeli su da nakratko obnove radijsku vezu sa kontrolom leta i dobiju uputstva za sletanje, rekao je Evdokimov.

Tokom pokušaja sletanja, avion je udario u pistu nekoliko puta i verovatno oštetio rezervoare za gorivo, zbog čega je izbio požar u zadnjem delu.

Kapetan nije mogao da objasni zašto je sletanje bilo toliko grubo i samo je rekao da je odmah potom izbio požar.

"Brzina nije bila velika, bila je normalna. Postupali smo prema uputstvu za let", rekao je pilot.

Avion je u tom trenutku bio mnogo teži zbog punih rezervoara, što je veoma otežalo spuštanje letelice težine 45 tona na pistu, dodao je Evdokimov.

On je rekao da je sa svojim prvim oficirom poštovao protokol za pretežak avion i da je moguće da požar izbio zbog odskakivanja.

ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Avion "suhoj superdžet 100" sleteo je potpuno normalno, saopštio je danas za Tass izvor iz avionske industrije.

Izvor: YouTube/Москва 24

"Avion se normalnom brzinom približavao mestu sletanja, iako u režimu vanrednog stanja. Brzina aviona je bila 274 km/h, što je za taj model potpuno normalna brzina sletanja", rekao je neimenovan izvor.

Kako navodi ruska agencija, za odluku o prinudnom sletanju postojali su ozbiljni razlozi, među kojima se navode potpuni pad sistema, oslabljena mogućnost kontrole letelice ili potpuno odsustvo komunikacije.

Izvor: SkyNews/YouTube

U nesreći je poginula 41 osoba, a istražitelji ispituju više mogućih uzroka nesreće, koje uključuju nedovoljnu obučenost pilota, tehničke probleme i nepovoljne vremenske uslove, izjavila je danas novinarima portparolka Ruskog istražnog odbora Svetlana Petrenko.

Navodi se da postoji velika mogućnost da je munja pogodila avion, nakon čega je automatika u letelici prestala da funkcioniše.

TRAGEDIJA U MOSKVI: Kako da ubijete saputnika u avionu?

Po sletanju, prema preliminarnim podacima, avion je dvaput udario u pistu i potom se zapalio.

S druge strane, izvor iz avio industrije navodi da udar groma u avion nije kritična situacija, te da pilot u takvoj situaciji uvek može da pređe na ručno upravljanje letelicom.Zvaničnici su potvrdili da je od 78 ljudi u avionu poginula 41 osoba.

Sve vijesti