Bošković na Sinjajevini: Ovdje neće biti NATO baza!

Autor:

Na Sinjajevini neće biti NATO baze, niti će se uništavati viškovi naoružanja i neeksplodirana ubojna sredstva, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković na Sinjajevini: Ovdje neće biti NATO baza! Foto: Vlada Crne Gore/S.Matić

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je rekao da će se dva puta godišnje po nekoliko dana, koliko će Vojska koristiti poligon, upotrijebiti manje eksploziva nego što se dnevno koristi za gradnju puta Bar-Boljare.

“Ministar je naglasio da je tema vojnog poligona na Sinjajevini često zloupotrebljavana u dnevnopolitičke svrhe, manipulativno i uz mnoštvo dezinformacija, te da se sa čelnicima kolašinske opštine danas po prvi put o poligonu na Sinjajevini otvaraju razgovori lišeni političkih implikacija”, navode u tom resoru.

Teren koji je percipiran za budući vojni poligon zahvata dio planine Sinjajevina na kojem se susrijeću opštinske teritorije Mojkovca, Šavnika i Kolašina, a kompletno je u državnom vlasništvu.

“Mojkovac i Šavnik pozitivno su reagovali na našu inicijativu. Sa bivšim čelnicima Kolašina komuniciralo se otežano. Iako je kompletno zemljište namijenjeno poligonu u državnom vlasništvu, nama je cilj da na ovom projektu radimo zajedno. I zato smo danas tu”, poručio je Bošković, podsjećajući da Ministarstvo i VCG cijeli niz godina traže pogodan lokalitet na teritoriji Crne Gore, a da je ovaj na Sinjajevini jedino rješenje.

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović kazao je da će lokalna samouprava učiniti sve da se izađe u susret potrebama Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Iz Ministarstva dodaju da je Bošković ponudio pomoć VCG za potrebe kolašinske gradske uprave.

“Gosti su iznijeli nekoliko aktuelnih, od sanacije puteva i klizišta, obalne utvrde na rijeci Svinjači, do pomoći u jačanju Službe za zaštitu i spašavanje. Nakon sastanka u Podgorici, ministar i načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Dragutin Dakić sa saradnicima obišli su lokalitet budućeg vojnog poligona na Sinjajevini”, naglašavaju u Ministarstvu.

Sve vijesti